Nieuws Naar een duurzame gezondheidszorg: een nieuwe benadering van dialyse

22 januari 2025

Hoe kunnen medische behandelingen zoals dialyse duurzamer worden uitgevoerd? Dialyse is een belangrijke behandeloptie voor veel patiënten met chronische nierziekte, maar het geeft ook een hoge belasting van personeel, zorgkosten en het milieu. De Universiteit Twente en het Radboudumc gaan met een subsidie uit het TURBO-programma uitzoeken wat de medische voordelen en ecologische kosten zijn van twee soorten dialyse. 

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk is hemodialyse per patiënt verantwoordelijk voor 3,8 ton CO2-equivalente emissies per jaar, zeven keer meer dan de gemiddelde CO2-voetafdruk per patiënt*. Tot nu toe was de impact op het milieu vaak een bijzaak bij beslissingen in de gezondheidszorg, maar dit krijgt steeds meer aandacht
Shiva Faeghinezhad, gespecialiseerd in techniek en computersimulatie aan de Universiteit Twente (Technisch Medisch Centrum), en Hugo Touw, medisch specialist aan het Radboudumc, onderzoeken de milieueffecten van twee soorten dialyse: hemodialyse in een ziekenhuis of kliniek en peritoneale dialyse (ook wel buikspoeling genoemd), die patiënten thuis kunnen doen. Het doel is om een raamwerk te ontwikkelen dat de zorg helpt om behandelkeuzes te maken die optimaal zijn en ook passen binnen de verantwoordelijkheid voor het milieu.

Aanpak

Om dit raamwerk te creëren, combineren de onderzoekers op een nieuwe manier Levenscyclusanalyse (LCA) met Health Technology Assessment** (HTA). Deze aanpak geeft hun een compleet beeld van bijvoorbeeld de medische voordelen en ecologische kosten. LCA traceert elke stap in de cyclus van een dialysebehandeling - de materialen die worden gebruikt om dialysemachines en -apparatuur te bouwen, water- en energieverbruik, afval en zelfs het transport van materialen en medisch personeel. Het kwantificeert de ecologische voetafdruk van de twee soorten dialyse.
HTA is een standaardmethode in de gezondheidszorg en helpt vragen te beantwoorden als: Welke dialysemethode werkt het beste voor welk type patiënten? En welke geeft het meeste waar voor het uitgegeven geld?

Faeghinezhad en Touw zullen bestaande onderzoeken en economische analyses bekijken om de kosten en baten van deze behandelingen te begrijpen. Ze zullen ook gebruikmaken van computersimulaties om uitkomsten te voorspellen voor verschillende soorten patiënten, zoals mensen met andere gezondheidsproblemen, en de betrouwbaarheid van hun resultaten testen.

“Dit project is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere gezondheidszorg. We integreren milieuoverwegingen in de manier waarop behandelingen worden geëvalueerd. Het doel is een gezondheidszorg die mensen helpt en onze planeet beschermt,” zeggen de onderzoekers.

Interviews met breed spectrum aan mensen

Gegevens zijn belangrijk, maar menselijk oordeel ook. Faeghinezhad en Touw zullen samen met collega’s een breed spectrum aan mensen interviewen - HTA-experts, milieuspecialisten, nierspecialisten, patiënten, ziekenhuispersoneel, fabrikanten van medische producten en verzekeraars. Deze gesprekken zullen hen helpen om de hiaten op te vullen en ervoor te zorgen dat het raamwerk de complexiteit van de echte gezondheidszorg weerspiegelt.

Hoe veelbelovend deze aanpak ook is, het is niet zonder uitdagingen. Een van de grootste problemen is het verzamelen van uitgebreide, nauwkeurige gegevens. LCA en HTA vereisen gedetailleerde informatie, zoals hoe dialysemachines en -apparatuur worden gemaakt en vervoerd, of hoe verschillende behandelingen individuele patiënten in de loop van de tijd beïnvloeden. Om dit aan te pakken zal het team bestaande onderzoeken bekijken en nauw samenwerken met belanghebbenden.

Een andere uitdaging is om iedereen betrokken te houden. Artsen, ziekenhuisbestuurders en beleidsmakers spelen allemaal een rol in het verduurzamen van de gezondheidszorg, maar het kan lastig zijn om de milieu-impact ook daadwerkelijk te integreren in beslissingen. Deze belemmeringen hopen de onderzoekers met data te overkomen.

Doel en raamwerk

Het doel van Faeghinezhad en Touw voor de korte termijn is om het raamwerk in de praktijk te testen en te verfijnen. Ze geloven dat het raamwerk op de lange termijn kan worden toegepast op een reeks behandelingen en ziekenhuizen kan helpen bij het prioriteren van effectieve, betaalbare en milieuverantwoorde opties. Het zou beleidsmakers ook kunnen aanmoedigen om duurzaamheid mee te nemen in de financiering en planning van de gezondheidszorg.

Dit raamwerk kan uiteindelijk helpen om de milieu-impact van de gezondheidszorg te verminderen en sluit aan bij wereldwijde initiatieven zoals de Green Deal Duurzame Gezondheidszorg. Voor patiënten betekent dit een betere toegang tot behandelingen die hun gezondheid verbetert zonder de planeet te schaden. Voor zorgverleners is het een manier om hun dubbele verantwoordelijkheid voor mens en milieu in balans te brengen.

Over HighTech Nexus en het TURBO-programma

HealthTech Nexus is de strategische samenwerking tussen Radboudumc en Universiteit Twente op het snijvlak van zorg en medische technologie. Zij zetten ze zich samen in voor de 'unmet need' van de zorg: urgente behoeftes waar nog geen goede oplossingen voor bestaan.

Binnen dit strategische platform worden kennis en expertise verzameld in een breed netwerk van partijen in en om de zorg. Om de zorg van morgen patiëntgericht, duurzaam, betaalbaar én toegankelijk te houden, is samenwerking cruciaal. Andere partijen worden uitdrukkelijk uitgenodigd om aan te sluiten.

Het project van Faeghinezhad en Touw is één van de vier gehonoreerde projecten vanuit het TURBO-programma (Twente University RadBoudumc Opportunities). 

Voor meer informatie over HealthTech Nexus en het TURBO-programma zie de websites van: Universiteit Twente (TechMed Centrum) of Radboudumc
 
* https://globalizationandhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12992-022-00867-9 
** HTA is een multidisciplinaire vorm van beleidsanalyse die de medische, sociale, ethische en economische implicaties bestudeert van ontwikkeling, verspreiding en gebruik van medische technologie (Wat is HTA - NVTAG)

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet