Nieuws Koninklijke onderscheiding voor professor Bart-Jan Kullberg 

24 april 2025

Op vrijdag 25 april ontving professor Bart-Jan Kullberg, tot recent voorzitter van de Gezondheidsraad, en hoogleraar Interne Geneeskunde en Infectieziekten aan het Radboudumc, een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Michel Rog van de gemeente Bloemendaal. Professor Kullberg ontving deze onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Wetenschappelijke en klinische expertise

Kullberg behaalde zijn artsdiploma en promoveerde aan de Universiteit van Leiden. Hij startte 1992 als internist-infectioloog in het Radboudumc en werd in 2003 benoemd tot hoogleraar Interne Geneeskunde en Infectieziekten aan het Radboudumc. Tot zijn benoeming tot voorzitter van de Gezondheidsraad in 2020 was hij opleider voor het specialisme Infectieziekten binnen de Afdeling Interne Geneeskunde. Tijdens zijn loopbaan bij het Radboudumc heeft Kullberg ontelbare nationale en internationale bestuursfuncties bekleed.

Kullberg is een van de grondleggers van de klinische infectieziekten binnen Nederland. Hij heeft talloze internisten opgeleid tot internist-infectioloog. Binnen het Radboudumc was Kullberg oprichter/voorzitter van het Nijmegen University Center for Infectious Diseases, later het Radboudumc Community voor Infectieziekten (RCI), een centrum dat patiëntenzorg, opleiding en onderzoek op het gebied van infectieziekten bundelt.

Het onderzoek van Kullberg richtte zich voornamelijk op de behandeling en immunologie van schimmelinfecties, antibioticabeleid en de ziekte van Lyme. Als hoofdonderzoeker heeft hij leiding gegeven aan diverse internationale klinische studies binnen deze thema’s.

Kullberg heeft een grote wetenschappelijke output, met meer dan 400 publicaties, en hij begeleidde 25 promovendi.

Voorzitterschap van de Gezondheidsraad

Op 1 januari 2020 werd Kullberg benoemd tot voorzitter van de Gezondheidsraad, de hoogste onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad voor de Nederlandse overheid op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorg. Zijn benoeming volgde op jarenlange betrokkenheid bij de raad, waaronder lidmaatschap van meerdere adviescommissies sinds 2011 en toetreding tot de Beraadsgroep Gezondheidszorg in 2015. In december 2023 werd zijn voorzitterschap verlengd tot 1 januari 2025. Hij trad terug wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Naast raadsvoorzitter was hij sinds 2020 ook voorzitter van de presidiumcommissie van de Gezondheidsraad en maakt hij deel uit van het presidium van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), een samenwerkingsverband met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Ook had hij zitting in het bestuur van ZonMw, in de rol van waarnemer. In zijn voorzittersrollen kon hij nauw contact houden met andere adviesraden, waaronder de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en RVS.

Bijdragen aan antibioticabeleid

Kullberg heeft een leidende rol gespeeld in het ontwikkelen van het nationale antibioticabeleid in Nederland. Als bestuurslid van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) van 2001 tot 2017, was hij mede-initiatiefnemer van het landelijke Antimicrobial Stewardship-programma, gericht op het bevorderen van verantwoord antibioticagebruik in ziekenhuizen. Voor zijn bijdragen ontving hij in 2018 de internationale SWAB Award, een erkenning voor zijn levenslange inzet op het gebied van antimicrobieel beleid en infectieziekten.

Kullberg speelde een belangrijke rol tijdens de coronapandemie vanuit zijn werk in de Gezondheidsraad. Zijn wetenschappelijke achtergrond en ervaring als arts op het terrein van infectieziekten heeft hij maximaal kunnen inzetten bij de advisering rondom vaccinatie tegen COVID-19 en adviezen met ethisch-juridische afwegingskaders rond testbewijzen en COVID-19-vaccinatie. Later volgde ook de advisering over het postcovidsyndroom en de mentale gevolgen van de coronapandemie. Tijdens de pandemie bleef hij onverminderd aandacht hebben voor andere gezondheidsdomeinen, waaronder vaccinaties voor andere ziekten, bevolkingsonderzoek, leefomgevingsvraagstukken, gevaarlijke stoffen op de werkplek, gezonde voeding en ethische vraagstukken rondom zwangerschap en geboorte.

Internationale erkenning en richtlijnontwikkeling

Kullberg is internationaal erkend als expert op het gebied van levensbedreigende schimmelinfecties, met name bij patiënten op de intensive care en bij immuungecompromitteerde patiënten. Hij was onder ander ook lid van internationale richtlijncommissies, waaronder de Infectious Diseases Society of America (IDSA) en de European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID), waar hij bijdroeg aan de ontwikkeling van behandelrichtlijnen voor candidiasis en aspergillose.

Met zijn gecombineerde ervaring in klinische zorg, wetenschappelijk onderzoek en beleidsadvies blijft Kullberg een invloedrijke figuur in de Nederlandse gezondheidszorg, waarbij hij zich inzet voor de verbetering van patiëntenzorg en volksgezondheid.

Met een indrukwekkende carrière die zich uitstrekt over meer dan drie decennia, heeft Kullberg significante bijdragen geleverd aan zowel de klinische praktijk als het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van infectieziekten. 

Als collega was Kullberg altijd een verbindende persoonlijkheid waarmee hij bijgedragen heeft aan een goede sfeer op de werkplekken waar hij gewerkt heeft, met een scherp oog het welbevinden van iedere collega.

De Raad van Bestuur en de medewerkers van het Radboudumc feliciteren Bart-Jan Kullberg met deze mooie onderscheiding.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet