Nieuws Koninklijke onderscheiding voor prof. Gert Jan van der Wilt

11 april 2025

Op vrijdag 11 april 2025 ontving wetenschapper Gert Jan van der Wilt een Koninklijke onderscheiding. De uitreiking vond plaats aansluitend op zijn afscheidsrede ‘Health Technology Assessment - Feiten en Waarden’ in de Aula van de Radboud Universiteit. 

Van der Wilt ontving de onderscheiding uit handen van Hubert Bruls, burgemeester van de gemeente Nijmegen. Gert Jan van der Wilt is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Van der Wilt is sinds 1993 verbonden aan het Radboudumc. Sinds 2005 bekleedt hij de leerstoel Health Technology Assessment (HTA) in Nijmegen en leidde hij de HTA-onderzoeksgroep tot een team van 28 onderzoekers. HTA onderzoekt medische, maatschappelijke en economische effecten van technologie in de zorg en helpt bij beslissingen over toepassing en vergoeding ervan. Door stijgende zorgkosten is dit instrument essentieel voor beleidsmakers. Hij werkte samen met vele internationale universiteiten en publiceerde meer dan 300 keer.

Van oorsprong neurowetenschapper, promoveerde Van der Wilt op neurale netwerken. Hij deed postdoctoraal onderzoek naar de ethiek van gezondheidstechnologie en zette begin jaren '90 de eerste stappen richting HTA.

Zorginnovatie en kwaliteit van zorg

Van der Wilt heeft het traditionele HTA-model verbreed naar een interactieve benadering, waarin alle belanghebbenden (zoals patiënten, artsen, beleidsmakers) actief worden betrokken. Door hun perspectieven te analyseren, ontstaat meer rechtvaardiging en legitimatie van zorgbesluiten. Deze benadering is uniek en internationaal erkend.

Een andere belangrijke bijdrage is de toepassing van de capability approach, ontwikkeld door econoom Amartya Sen. Deze kijkt niet alleen naar het verbeteren van gezondheid, maar naar de mogelijkheid van mensen om een waardevol leven te leiden. Van der Wilt paste dit toe op o.a. de zorg voor slechthorenden, revalidatiezorg en duurzame inzetbaarheid van personeel.

Internationale samenwerkingen en functies

Naast zijn werkzaamheden aan het Radboudumc was Van der Wilt hoogleraar interactieve Health Technology Assessment aan het Athena Instituut van de VU. Hij bekleedde tevens diverse adviesfuncties, waaronder lidmaatschappen van de Adviescommissie Pakket van het Zorginstituut Nederland en de Gezondheidsraad. Zo zat hij onder andere in de commissie ‘Medical Technology Assessment’ van de Gezondheidsraad en was hij vicevoorzitter van de vaste commissie Bevolkingsonderzoek. Daarnaast was hij lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Ludwig Boltzmann Instituut in Wenen. Ook speelde Van der Wilt een belangrijke rol in de Health Technolgy Assessment international (HTAi), opgericht in 2003. Het HTAi is een wereldwijde non-profitorganisatie die zich inzet voor het promoten van het belang en gebruik van HTA.

Onderwijs en mentorship

Van der Wilt hechtte groot belang aan onderwijs en het begeleiden van studenten en promovendi. Hij ontwikkelde cursussen en begeleidde talrijke studenten in hun onderzoek binnen HTA. Zijn inspanningen droegen bij aan het opleiden van een nieuwe generatie onderzoekers die zowel de empirische als normatieve aspecten van medische technologie-evaluatie begrijpen.

Van 2009 tot 2014 was Van der Wilt adviseur en mentor van Adelaide Health Technology Assessment (AHTA), onderdeel van de School of Public Health aan de Universiteit van Adelaide in Zuid-Australië. In deze hoedanigheid hielp hij om onderzoekers in de publieke gezondheid in Australië te begeleiden om HTA-onderzoekers te worden. Met zijn kennis, ervaring, netwerk en vrijgevigheid heeft professor van der Wilt een significante bijdrage geleverd aan de opbouw en inrichting van het HTA-onderzoek in Zuid-Australië.

Van der Wilt zette HTA als afstudeerrichting op binnen de master Biomedische Wetenschappen en ontwikkelde het populaire communicatieprofiel. Hij leidde ook het Europese VALIDATE-HTA project, dat een nieuwe generatie HTA-experts opleidt met een integratieve benadering van technologie-evaluatie. Zijn onderwijsactiviteiten hebben nationaal en internationaal impact.

Publicaties en wetenschappelijke bijdragen

Gedurende zijn carrière publiceerde Van der Wilt uitgebreid over diverse onderwerpen binnen HTA. Zijn werk omvatte studies naar de effectiviteit, veiligheid en maatschappelijke acceptatie van medische technologieën. Een voorbeeld hiervan is zijn artikel "Health technology assessment: A matter of facts and values", waarin hij het belang benadrukte van het combineren van feitelijke gegevens en waarde-gerelateerde overwegingen in HTA.

Naast zijn wetenschappelijke output heeft Professor van der Wilt ook bijgedragen aan enkele maatschappelijk relevante boeken voor het grotere publiek. Zo heeft hij samen met Marieke van den Brink en Olivier Hekster in 2021 het boek ‘Een gezonde samenleving’ uitgebracht.

Daarnaast verscheen in 2018 het boek ‘Wat is er met de dokter gebeurd?’ dat hij samen met Baziel van Engelen en Marcel Levi schreef. Onder zijn redactie geven een dertigtal auteurs van binnen en buiten de zorg in het boek hun analyse van en visie op de zorg. Deze boeken sluiten nauw aan bij zijn wetenschappelijke werk en invloed, en verbreden deze invloed naar het maatschappelijk denken over wat van waarde is in gezondheid en zorg.

Benoemingen en onderscheidingen

Professor Van der Wilt heeft tijdens zijn carrière verschillende onderscheidingen ontvangen. In 2022 ontving hij de HTAi Sigrid Droste Ethics Award. Deze award erkent leden van HTAi die belangrijke bijdragen hebben geleverd op het gebied van ethiek in HTA.

Zeker noemenswaardig is zijn benoeming in de Pauselijke Academie voor het Leven in 2023. De Pauselijke Academie voor het Leven in het Vaticaan is een interdisciplinaire denktank voor medisch-ethische kwesties. Onder de 161 academici bevinden zich vier Nederlanders. Een van hen is Gert Jan van der Wilt. Hij noemde het zelf ‘Een zeer groot voorrecht.’ Hij is van mening dat er 'te veel en te eenzijdig de nadruk wordt gelegd op de wetenschappelijke manier van bestaan.’

En aan deze lijst werd er op vrijdag 11 april 2025 Officier in de Orde van Oranje-Nassau toegevoegd.

De Raad van Bestuur en de medewerkers van het Radboudumc feliciteren Gert Jan van der Wilt met deze mooie en verdiende koninklijke onderscheiding.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet