Onderzoekers van het Radboudumc en zes andere zorginstellingen werken binnen het HEROES-project aan een innovatieve oplossing om vallen te voorkomen bij mensen die een beroerte hebben gehad.
In Nederland leven ongeveer 350.000 mensen die een beroerte hebben gehad. Zij lopen een sterk verhoogd risico om te vallen. Eén op de tien valpartijen leidt tot ernstige verwondingen, waarvoor medische behandeling of zelfs een ziekenhuisopname nodig is. De huidige klinische praktijk richt zich vooral op de behandeling van deze verwondingen na een val, en niet op het voorkomen hiervan. Dit brengt hoge kosten en zorggebruik met zich mee.
“Bij balansverstoringen in het dagelijks leven gebruiken we vaak opvangstappen om een val te voorkomen. Mensen die een beroerte hebben gehad kunnen dit vaak minder goed. Uit onderzoek is gebleken dat deze reacties verbeteren na een speciale training waarbij ze écht uit balans worden gebracht. Zo kunnen ze leren hoe een goede stap gemaakt kan worden om een val te voorkomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze training het aantal valpartijen kan verminderen. De benodigde apparatuur is echter duur en beperkt beschikbaar in Nederland. Daarnaast is het belastend om vaak en ver te moeten reizen voor zo’n training”, aldus Lotte Hagedoorn, promovenda op het HEROES-project onder supervisie van prof. dr. Vivian Weerdesteyn.
Nieuwe mogelijkheden voor het trainen van de balans
In het HEROES-project is een therapie (interventie) ontwikkeld om mensen met een beroerte deze ‘opvangstappen’ op een veilige manier thuis te kunnen laten oefenen. Hierdoor zijn ze naar verwachting beter omgaan met deze balansverstoringen, met op de lange termijn een kleinere kans om te vallen en zich te verwonden. De therapie bestaat uit twee componenten, namelijk één sessie op een loopband met echte balansverstoringen in de revalidatiekliniek, gevolgd door een zelfstandige thuistraining met een nieuwe exergame, gebaseerd op het principe van ‘observeren en simuleren’ (action observation with motor simulation).
Onderzoek
Het HEROES-project wordt verspreid over Nederland uitgevoerd door vier academische partners (Radboudumc, Universiteit Twente, Amsterdam UMC en UMC Groningen) en vier revalidatiecentra (Sint Maartenskliniek, Klimmendaal, MRC Aardenburg en Revant). De exergame is ontwikkeld in samenwerking met 8D Games en Motek Medical.
Deelnemers
Het onderzoek test de effectiviteit de therapie bij 60 deelnemers in zes centra verspreid over Nederland. Geschikte deelnemers voor dit onderzoek zijn tussen 18 en 75 jaar oud, hebben minstens zes maanden geleden een beroerte gehad en ervaren problemen met lopen of balans. Meer informatie en aanmelden kan via radboudumc.nl/lopende-onderzoeken/heroes of door een mail te sturen naar heroes.reval@radboudumc.nl.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Nieuws homepage Patientenzorg en Nieuws en verhalenHealthTech Nexus