Het Centrum voor Buik en Bekken organiseerde afgelopen maandag, 24 maart, een regionale bijeenkomst over goedaardige zorg in buik- en bekkengebied. Samen met collega’s uit de regio gingen zij in gesprek over de organisatie van zorgpaden, regionale samenwerking en nieuwe ontwikkelingen.
Unieke bijeenkomst
Philip de Reuver, medisch directeur Centrum voor Buik en Bekken: ’In de regio Oost-Nederland verlenen we veel (chirurgische) zorg aan patiënten met een benigne (niet-oncologische) aandoening. Bijvoorbeeld zorg voor patiënten met endometriose, bekkenbodemproblematiek of pancreatitis. Landelijk wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan de concentratie en spreiding van zorg voor patiënten met een oncologische diagnose, hart- en vaatziekten of traumapatiënten. Maar, de benigne chirurgische zorg krijgt beperkte aandacht als het gaat om vraagstukken over zorg, onderzoek en onderwijs. Het Centrum voor Buik en Bekken wil daar graag samen met de partners in de regio verandering in brengen.
Philip nam de aanwezigen mee in het ontstaan van het Centrum voor Buik en Bekken, de veranderende zorg en de behaalde resultaten van de zorgpaden bekkenpijn en galwegen. Vervolgens vertelde Jan-Willem van der Steeg over endometriose en het belang van netwerkzorg en Foke van Delft over de zorgpad ontwikkeling bij pancreatitis.
Daarna vonden er tafelsessies per zorgpad plaats. In de eerste plaats om elkaar te leren kennen, maar ook om van elkaar te horen waar we mee bezig zijn en hoe we de samenwerking kunnen opzoeken, verstevigen en uitbreiden.
Wordt vervolgd
Het Centrum voor Buik en Bekken kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. De avond bevestigde de kracht van regionale samenwerking in de goedaardige zorg. Philip: ‘We bedanken alle aanwezigen: artsen, physician assistants, verpleegkundig specialisten, (endoscopie)verpleegkundigen en teamleiders. Van CWZ, Bernhoven, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Pantein tot Rijnstate. Deze eerste bijeenkomst krijgt ongetwijfeld een vervolg.’
Meer nieuws

Nieuwe nierbuismodellen brengen behandeling voor patiënten met aangeboren nierziekte dichterbij
29 januari 2025Door de samenwerking van de Universiteit van Twente en het Radboudumc komen mooie dingen tot stand. In dit geval meer en beter onderzoek naar behandeling voor patiënten met aangeboren nierziekte.
lees meer