Nieuws Radboudumc-onderzoek naar slimme wc-bril genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

25 februari 2025

MDL-arts Marjolijn Duijvestein en technisch geneeskundige Lotte Hazeleger van het Radboudumc zijn genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Hun onderzoek naar de slimme wc-bril is één van de tien genomineerden. Stemmen op dit onderzoek kan tot en met zondag 16 maart. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens InScience Filmfestival. Van het winnende onderzoek wordt een hele aflevering van Het Klokhuis gemaakt. Stemmen kan hier.

Klokhuis nominatie: Een wc-bril die meet in een poep en een scheet 

Wist je dat er een slimme wc-bril bestaat? Als jij moet plassen of poepen meet deze wc-bril hoe het met je gaat. Onderzoekers gebruiken deze bril niet alleen omdat ze meer willen weten over ziektes in je buik, maar ook hoe gezond je bent. Met deze wc-bril meten de onderzoekers hoe lang je eigenlijk op de wc zit, hoe vaak je moet poepen en of je wel eens iets anders doet op de wc, zoals de Donald Duck lezen of op je telefoon kijken. En is dat laatste eigenlijk wel slim? Wat zou jij willen ontdekken met een slimme wc-bril? 

Maar liefst de helft van de leerlingen durft op school niet te poepen, blijkt uit onderzoek van het MDL Fonds. Ze vinden bijvoorbeeld de wc’s te vies of ervaren te weinig privacy. Maar niet poepen als je wel moet, is helemaal niet slim, en ook niet gezond. Praten over poep en plas is heel belangrijk én zorgt ervoor dat het geen taboe wordt. Stemmen kan hier.

Op de foto: Lotte Hazeleger met de slimme wc-bril.

Over de slimme wc-bril

De slimme wc-bril is ontwikkeld door OnePlanet Research Center, een samenwerking tussen het Radboudumc, de Radboud Universiteit, WUR en imec. Deze bril kan verschillende parameters zoals hartslag en gewicht meten tijdens een toiletbezoek én objectief toiletgedrag in kaart kan brengen, door middel van chipsensoren geïntegreerd in een gewone toiletbril. De inzet van de slimme toiletbril wordt onderzocht in verschillende groepen, zoals patiënten met inflammatoire darmziekten en ouderen. Daarnaast wordt het komende jaar onderzoek gedaan naar toiletgedrag van een gezonde populatie.

Ontmoet de onderzoeker

Op zondag 16 maart vindt in Bibliotheek de Mariënburg Ontmoet de Onderzoeker plaats, speciaal voor onderzoekers in de dop, kleine én minder kleine wetenschappers, of iedereen met prangende vragen en een flinke dosis nieuwsgierigheid. Hier maak je kennis met de 10 genomineerde wetenschappers voor de Klokhuis Wetenschapsprijs en zijn er verschillende activiteiten voor kinderen. Om 16.00 uur wordt bekend gemaakt welk onderzoek de Klokhuis Wetenschapsprijs wint.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de Klokhuis Wetenschapsprijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Klokhuis Wetenschapsprijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.

In 2023 wonnen Parkinson-onderzoekers Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes van het Radboudumc met hun onderzoek ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen'. Bekijk deze aflevering hier.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet