Vandaag is weer de Dag van de Fietshelm. Net als vorig jaar grijpen artsen van het Radboudumc deze gelegenheid aan om aandacht te vragen voor het dragen van een fietshelm. Dat is nodig, want het aantal mensen dat ernstig hoofd- of hersenletsel overhoudt aan een val van de fiets groeit helaas nog steeds. Vaak heeft dat verstrekkende gevolgen voor de patiënt én diens omgeving.
Nederland is het enige land ter wereld waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat we vaak en veel fietsen. Maar het laat ook zien dat het zinvol is om een helm te gaan dragen, ook al zijn we dat in Nederland van oudsher niet gewend.
Praktijkdemonstratie in gebouw B
Vanaf 12.00 uur is er vóór het restaurant in gebouw B een praktijkdemonstratie van het nut van de fietshelm. We simuleren de impact van een val door een bowlingbal op (een kunsthoofd met) een fietshelm te laten vallen. Gaat de helm dat overleven? Dat ontdekt u vanmiddag.
Voorlichting op scholen
Verschillende artsen van het Radboudumc geven voorlichting op scholen over het nut van de fietshelm. Kinderneuroloog Elisa Hamer was vorige week bij basisschool Michiel de Ruyter en kinderdagverblijf Poespas. Vandaag bezoekt chirurg Stijn Nelen basisschool Montessori en is intensivist Farid Abdo bij basisschool Klein Heyendaal.
Waarom een Dag van de Fietshelm?
In Nederland worden zo'n 67.000 patiënten na fietsongevallen bij de Spoedeisende Hulp behandeld, van wie 26.000 kinderen van 0 tot 18 jaar. Bijvoorbeeld doordat ze tegen een stoep aan rijden, spelen of stunten op de fiets. Ook het aantal ongevallen met e-bikes neemt toe. Het dragen van een fietshelm kan (hersen)letsel veroorzaakt door een ongeluk met de fiets, met wel 60 procent verkleinen.
In het bijzonder onze neurologen, neurochirurgen, intensivisten behandelen de patiënten die bij hen terechtkomen na een fietsongeval. In sommige gevallen loopt het redelijk goed af en kan een patiënt na een revalidatie, die soms twee jaar kan duren, weer een redelijk leven leiden; soms gaat het minder en is er blijvende schade aan de hersenen, die de kwaliteit van leven behoorlijk kan aantasten. En heel soms is het onmogelijk om een patiënt te redden.
Vandaar dat ons motto is: wat je kunt voorkomen, hoef je niet te behandelen!
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.