Nieuws Vijf vragen over palliatieve zorg aan Kris Vissers, hoogleraar Pijn en Palliatieve Geneeskunde 

17 oktober 2024

Er bestaan wat misverstanden over palliatieve zorg. Maar wat is palliatieve zorg precies? Voor wie is het bedoeld en wat heeft u als patiënt of als naaste daaraan? Tijdens de Week van de palliatieve zorg besteden we hier graag extra aandacht aan. Kris Vissers, hoogleraar Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc, geeft antwoord op deze en andere vragen.

1. Wat is palliatieve zorg precies? 

Het woord palliatief betekent verzachtend. Palliatieve zorg is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn. En als dat niet meer mogelijk dan is de focus op de kwaliteit van sterven. Het gaat dus niet alleen over sterven, maar vooral eerst over het leven. Kortom, over wat iemand nodig heeft om, ondanks een ongeneeslijke ziekte, zo goed mogelijk verder te kunnen leven. Bijvoorbeeld aangepaste pijnmedicatie waardoor iemand nog in de tuin kan werken. Of hulpmiddelen om de kinderen of kleinkinderen naar school te kunnen brengen.

Palliatieve zorg is belangrijke ondersteunende zorg die voor patiënten veel waarde toevoegt, naast de medische behandeling van de ziekte. De landelijke campagne heeft de titel ‘Leven tot het laatst’. En dat is precies waarvoor palliatieve zorg bedoeld is. Hierbij komt de focus vooral meer te liggen op de kwaliteit van het leven dan op het aantal dagen. Stervensbegeleiding wordt vaak verward met palliatieve zorg, maar stervensbegeleiding is slechts een kort deel van een palliatieftraject.

2. Wanneer is een ziekte ongeneeslijk?

De meeste mensen denken dan meteen aan kanker. Maar ook van ziekten als COPD, hartfalen en dementie kun je niet genezen. Mensen met een chronische ziekte zijn vaak afhankelijk van zorg en hulp uit hun omgeving. Wij als zorgverleners palliatieve zorg kijken naar manieren van ondersteuning om het leven zo goed mogelijk en waardevol te laten verlopen. Ongeneeslijk ziek zijn, betekent niet dat je direct terminaal of uitbehandeld bent.

3. Van wie krijg je palliatieve zorg?

In de ideale wereld is palliatieve zorg een standaard onderdeel van alle zorg, naast de medische behandeling die je krijgt. Of je die zorg nou krijgt van de huisarts, de medisch specialist of van een andere zorgverlener. Van iedere zorgprofessional mag je verwachten dat er aandacht is voor ondersteuning om het leven met een ongeneeslijke ziekte te verzachten en de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden.

4. Wat doet het Radboudumc aan palliatieve zorg?

Ook van de zorgprofessionals in het Radboudumc mag je goede palliatieve zorg verwachten. Als je het gevoel hebt dat er te weinig aandacht voor is in de gesprekken met je zorgverlener, mag je daar zeker naar vragen. 
Met ons expertiseteam, dat bestaat uit artsen, verpleegkundigen, geestelijk verzorger en psycholoog die zich in palliatieve zorg hebben gespecialiseerd, adviseren en ondersteunen we onze collega’s met kennis en kunde als ze daarom vragen bij de behandeling van hun patiënten. 

Die expertrol hebben we ook in de regio in ons netwerk Palliatieve zorg Zuid-Gelderland en ver daarbuiten. We doen onderzoek, delen onze kennis en werkwijzen en scholen collega’s en vrijwilligers. We zijn voor moeilijke zorgvragen ook beschikbaar als expert, ook voor zorgverleners buiten het Radboudumc.

5. Wat is uw droom? 

Mijn droom is dat iedereen goede palliatieve zorg krijgt wanneer dat nodig is,  met de kwaliteit van leven als belangrijkste doel. Hierdoor voegen we leven toe aan de dagen. Dat palliatieve zorg direct onderwerp van gesprek is als is vastgesteld dat een ziekte ongeneeslijk is. Hoe eerder het wordt ingezet, hoe beter het voor patiënten en hun naasten is. 

Meer informatie over palliatieve zorg is te vinden op de website van het netwerk Palliatieve zorg Zuid-Gelderland. RADBOUDMC link

Bekijk hier de campagnefilm 'Leven tot het laatst' die tijdens de Week van de palliatieve zorg in de media te zien is.

 

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet