Ellen van den Bogaard en Jorik Nonnekes hebben van NWO een Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro ontvangen. De Radboudumc-onderzoekers krijgen zo de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen. Het gaat om de onderstaande projecten.
prof. dr. Ellen van den Bogaard - Held in de Huid
Onze huid beschermt ons lichaam tegen de buitenwereld. Bij verschillende huidaandoeningen kunnen omgevingsfactoren de ziekte veroorzaken of verergeren. Dit geldt ook voor atopisch eczeem, de meest voorkomende ontstekingsziekte van de huid. In dit project gaan we de activatie van specifieke omgevingssensoren in huidcellen onderzoeken om te bewijzen hoe onze voeding en de micro-organismen die op onze huid leven ontstekingen in de huid kunnen beïnvloeden. Dit onderzoek levert daarmee nieuwe mogelijkheden op om eczeem te behandelen of zelfs te voorkomen.
dr. Jorik Nonnekes - Modulatie van arousal om loopproblemen bij mensen met Parkinson te verminderen
Loopstoornissen komen voor bij mensen met Parkinson, en huidige behandelingen verminderen de loopproblemen onvoldoende. Lopen verslechtert bij de meeste mensen met Parkinson als arousal verhoogd is, bijvoorbeeld door angst of stress. In dit project onderzoeken we hoe dit komt, en hoe mogelijke behandeling werkt. Arousal beïnvloedt de sterkte van communicatie tussen verschillende onderdelen in het brein, vergelijkbaar met de volumeknop van een radio. We verwachten dat als arousal te veel toeneemt, communicatie tussen hersengebieden niet meer effectief is, en dat hierdoor loopstoornissen erger worden; soms zelfs leidend tot bevriezen van lopen. We testen dit door tijdens het lopen hersenactiviteit te meten.
De Vidi wordt jaarlijks door NWO toegekend. Van de 829 aanvragen (432 man, 378 vrouw, 19 genderneutraal) zijn er ditmaal 102 gehonoreerd: 52 aan mannelijke en 50 aan vrouwelijke kandidaten.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vrouwen ontwikkelen vaker milde variant ziekte van Stargardt
23 mei 2024Bij de milde vorm van de ziekte van Stargardt, een erfelijke oogziekte, krijgen vrouwen vaker problemen met zicht dan mannen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Stéphanie Cornelis.
lees meerNWO ondersteunt ondernemende wetenschappers
5 april 2024Yvonne Derks en Kiran Vaidhya Venkadesh van het Radboudumc zijn benoemd tot Fellow in het Faculty of Impact onderzoeksprogramma van NWO.
lees meerNijmeegse onderzoekers vinden nieuwe genetische oorzaak bubble boy ziekte SCID Genetische screening SCID via hielprik kan verder verfijnd worden
19 maart 2024Onderzoekers uit Nijmegen en Newcastle ontdekten een nieuwe genetische mutatie die leidt tot een ernstige gecombineerde afweerstoornis (SCID). Het is voor het eerst dat een mutatie in het proteasoom, een moleculaire hakselaar, is gekoppeld aan deze ernstige ziekte.
lees meer