Nieuws Veni-beurs voor zes onderzoekers Radboudumc

17 juli 2024

Zes onderzoekers van Radboudumc hebben een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro ontvangen. Met dit bedrag kunnen ze de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Het gaat om de volgende onderzoekers en projecten:

 

Sabrina van Heukelum - Het vrouwelijk brein bij stress: het blootleggen van moleculaire en circuitmechanismen van stressgevoeligheid

Ondanks het feit dat tweemaal zoveel vrouwen lijden aan post-traumatische stressstoornis (PTSS) vergeleken met mannen, is bijna al het preklinische onderzoek naar de onderliggende hersenmechanismen van PTSS verricht in mannelijke knaagdieren. Vrouwen reageren anders op trauma, zowel gedragsmatig als neurobiologisch. Daarom gaat dit project de reactie van vrouwelijke muizen op trauma in kaart brengen op zowel gedrags-, hersen- als gen-transcriptie niveau om dit vervolgens oorzakelijk te linken aan de gevoeligheid voor trauma. Dit onderzoek draagt bij aan ons begrip van het traumagevoelige vrouwelijke brein, waardoor mogelijk handvatten ontstaan voor optimale toekomstige behandelingen in vrouwen.

 

Laura de Vries - Neem je vitaminen! Onderzoek naar vitamine B6 metabolisme als potentieel doelwit om malariaoverdracht te blokkeren

Muggen verspreiden de parasiet die de verschrikkelijke ziekte malaria veroorzaakt. Resistentie tegen malariamedicijnen en insecticiden stoppen het doel om malaria uit de wereld te verwijderen. De onderzoeker gaat de rol van vitamine B6 in de mug en de parasiet onderzoeken en gaat nieuwe chemische stoffen testen die mogelijk de vruchtbaarheid van muggen en de verspreiding van de parasiet verminderen. Dit project kan helpen in de ontwikkeling van nieuwe strategieën om malaria uit de wereld te verwijderen door het tegelijkertijd verminderen van de muggenpopulatie en het genezen van muggen van de malariaparasiet.

 

Alessa Hering - De verschillen zien: op AI-gebaseerde veranderingsdetectie in medische beelden

Dit onderzoeksvoorstel richt zich op de groeiende behoefte aan efficiënte kankerdiagnostiek in de huidige context van stijgende kankercijfers en een tekort aan diagnostisch personeel. Het richt zich op het ontwikkelen van AI-gestuurde methoden die beelden van meerdere tijdstippen combineren om klinisch relevante veranderingen tussen deze tijdstippen te identificeren. Dit innovatieve hulpmiddel zal radiologen in staat stellen om onderzoeken efficiënter en nauwkeuriger te beoordelen, wat leidt tot eerdere identificatie van ineffectieve therapieën, waardoor de kans op herstel mogelijk toeneemt en bijwerkingen en kosten voor de gezondheidszorg afnemen.

 

Suzanne de Bruijn - SensoR: Het kraken van de genetische regulatoire code van sensorische aandoeningen

Voor ongeveer de helft van de patiënten met erfelijke doofheid of blindheid kan er geen genetische diagnose worden gesteld. Mogelijk wordt dit verklaard door varianten in regulatoire DNA-elementen die de activiteit van genen controleren. Door een gebrek aan kennis worden regulatoire DNA-varianten momenteel uitgesloten van standaard genetische analyses. Dit project beoogt een stapsgewijs protocol op te stellen om deze schadelijke regulatoire varianten op te sporen en te begrijpen. Een combinatie van vernieuwende bioinformatische en experimentele analyses zal worden toegepast om de kennis van regulatoire DNA-varianten te vergroten en de diagnostische opbrengst voor erfelijke sensorische aandoeningen te verhogen.

 

Sanne van Lith - Het ontketenen van het succes van FAP-gerichte radionuclidetherapie bij pancreascarcinoom

Geactiveerde steuncellen die aanwezig zijn in de tumor micro-omgeving spelen een belangrijke rol bij de slechte overleving van patiënten met pancreaskanker. In dit project ontwikkelen de onderzoekers een radioactief gelabeld stofje dat gericht aan deze geactiveerde steuncellen bindt, om deze cellen met straling te doden. De onderzoekers bestuderen de effectiviteit en het werkingsmechanisme van deze nieuwe radioactieve stof in diermodellen voor pancreaskanker.

 

Floris Schreuder - Oog voor cerebrale amyloïd angiopathie

Cerebrale amyloïd angiopathie kan leiden tot hersenbloedingen en dementie. Deze aandoening wordt gekenmerkt door neerslag van het amyloïd eiwit in de bloedvaten van de hersenen. Echter, deze neerslag is niet aantoonbaar zonder een hersenbiopt. In dit project wordt onderzocht of een patiëntvriendelijke manier kan helpen bij het vaststellen van de diagnose cerebrale amyloïd angiopathie, namelijk door het afbeelden van het amyloïd eiwit in het netvlies.

 

Talentprogramma

De Veni maakt deel uit van het NWO-Talentprogramma. Het is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs voor onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Het Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen en stimuleert zo vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het Talentprogramma.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet