Nieuws Uit de Radbode: Talent Track
Radbode

Categorie Radbode
7 november 2024

In Radbode #5 lees je dat dit najaar speciale begeleidingsprogramma’s zijn opgestart voor onderzoekers die de afgelopen twee jaar werden geselecteerd voor de zogenoemde Talent Track. Deelnemers aan deze track zijn zelf in de lead wat betreft hun professionele ontwikkeling, maar krijgen bij het vormgeven van hun wetenschappelijke loopbaan extra steun van de kant van de organisatie. Hier lees je hoe de Talent Track is vormgegeven én wat de functie van de Talent Track-commissie is. 

Het begeleidingsprogramma omvat onder meer workshops en trainingen gericht op persoonlijke en professionele groei. Zowel de eigen afdeling als de ‘brede’ organisatie ondersteunen dit. De talent track binnen het wetenschappelijk carrièrepad kent twee fases. In Fase 1 gaat het om gepromoveerde onderzoekers die de stap maken naar assistant professor (universitair docent) met een onderzoeksfocus. Fase 2 heeft als doel: de ontwikkeling tot associate professor (universitair hoofddocent) waarbij leiding geven aan een onderzoeksgroep centraal staat. Sommige Talent Track-deelnemers kunnen daarna hoogleraar worden. Voor de andere twee umc-kerntaken, academische gezondheidszorg en onderwijs, zijn soortgelijke  carrièrepaden in ontwikkeling. Deze worden naar verwachting in 2025 geïmplementeerd. 

Transparant

In 2020 accordeerde de Raad van Bestuur de ontwikkeling van een wetenschappelijk carrièrepad, bedoeld om onderzoekstalenten vroeg te herkennen, vertrouwen te geven en te laten floreren. Daarbij doorlopen de kandidaten een vernieuwde selectie- en beoordelingsprocedure, mede gebaseerd op het landelijke programma voor hogeronderwijsinstellingen ‘Erkennen en waarderen’.
Niet dat alles anders is: net als voorheen kunnen afdelingen een kandidaat voordragen, maar een onafhankelijke, afdelingsoverstijgende Talent Track-commissie verzorgt nu de eenduidige beoordeling voor elke fase, wat de procedure transparanter en duidelijker moet maken. Daarnaast houdt men meer dan in het verleden rekening met de strategische doelen van het Radboudumc en met vrijvallende senior-onderzoeksposities binnen vakgebieden. 
De in 2021 geïnstalleerde Talent Track-commissie, die onafhankelijk en afdelingsoverstijgend werkt, beoordeelde inmiddels meer dan zestig kandidaten. Om verdere ontwikkeling te stimuleren, geeft de commissie na elk assessment uitgebreid feedback aan de kandidaten en hun afdelingen.

Ervaringen van Lot de Witte

Psychiater, associate professor en onderzoeker Lot de Witte startte  in 2022 in de Talent Track Fase 2. ‘Het helpt als je het vertrouwen van de organisatie krijgt en passende ondersteuning zoals workshops, een leiderschapscursus en leerzame uitwisselingsbijeenkomsten met andere Talent Track-deelnemers.’  
In de Radbode lees je de uitgebreidere ervaringen van Lot.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet