Nieuws Subsidie voor studie naar thuisrevalidatie na ingreep bij boezemfibrilleren

23 september 2024

Samen met enkele Duitse partners gaat het Radboudumc gezamenlijk de zorg rondom boezemfibrilleren verbeteren. Binnen het project Beat the rhythm richten zij zich op een laagdrempelige wijze van revalidatie in de thuissituatie, waarbij ze patiënten met boezemfibrilleren stimuleren om actief te worden in en rondom hun eigen huis. Hierdoor willen ze de kwaliteit van leven en zorg verbeteren voor deze grote patiëntengroep.

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende ritmestoornis, en is aanwezig in 6% van de bevolking en zorgt voor een sterk verhoogd risico op ziekten (hartfalen, herseninfarct, dementie) en verlaagt de kwaliteit van leven. Hierdoor heeft boezemfibrilleren een grote impact op de patiënt, kosten van zorg alsmede de maatschappij. Indien medicijnen onvoldoende werken, ondergaan deze patiënten een operatie om het ritme te herstellen. Helaas is binnen 1-jaar het boezemfibrilleren terug bij 25-50% van de patiënten. Dit vraagt om nieuwe, effectieve behandelmethoden.

Dick Thijssen, hoogleraar cardiovasculaire fysiologie van het Radboudumc, ontvangt een subsidie van €715.000 van Interreg voor onderzoek naar de rol van sporten bij de behandeling van patiënten met boezemfibrilleren. Regelmatig sporten zorgt voor een kleinere kans op complicaties bij patiënten met boezemfibrilleren, en zorgt mogelijk ook voor betere resultaten van de operatie om het ritme te herstellen. In de huidige zorg speelt sporten slechts een beperkte rol voor patiënten met boezemfibrilleren. Daarom willen de onderzoekers de rol van sporten voor patiënten met boezemfibrilleren onderzoeken.

Binnen dit project werkt het Radboudumc nauw samen met Nederlandse (Rijnstate, Maastricht University) en Duitse partners (EVK Dusseldorf, Median AGZ Dusseldorf). Wij bundelen grensoverschrijdende ervaring binnen een expertisecentrum, en richten ons op de ontwikkeling en implementatie van een thuis-revalidatieprogramma ter verbetering van nazorg van een operatie op het ritme te herstellen bij patiënten met boezemfibrilleren.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet