Het Radboudumc ontvangt subsidie van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) voor onderzoek naar tuberculeuze meningitis, één van de dodelijkste vormen van tuberculose. Tot 40% van de patiënten met deze vorm overlijdt. De huidige behandeling is verre van optimaal. Met deze toekenning start een project waarbij de onderzoekers de behandeling van tuberculeuze meningitis willen verbeteren. Hierbij kijken ze vooral naar de werking van het meest gebruikte geneesmiddel tegen tbc in de hersenen en het centrale zenuwstelsel.
Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De ziekte eist jaarlijks meer dan een miljoen doden, met name in Afrika en Azië. Daarmee is tuberculose de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Tuberculose in de longen komt het meest voor, maar de bacterie kan zich ook nestelen in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld in gewrichten, botten, lymfeklieren of hersenen. Als er sprake is van een hersenvliesontsteking door de tbc-bacterie, spreken we van tuberculeuze meningitis.
Hoewel tuberculeuze meningitis relatief weinig voorkomt (1-5% van alle tbc-gevallen), leidt het tot een groot aantal sterfgevallen, ongeveer 100.000 per jaar wereldwijd. Een aanzienlijk deel van de patiënten dat overleeft, houdt zware neurologische beperkingen over aan de ziekte. Tuberculeuze meningitis wordt behandeld met een combinatie van vier antibiotica. Het belangrijkste antibioticum, rifampicine, dringt niet goed door tot de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Op dit moment loopt er een grootschalig (fase 3) onderzoek in Oeganda, Zuid-Afrika en Indonesië naar de effecten van een hogere dosis van rifampicine.
Dit fase 3 onderzoek beantwoordt echter niet alle vragen rondom tuberculeuze meningitis. Daarom kent het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH nu een subsidie van ruim 2,5 miljoen euro toe aan het Radboudumc. Met deze toekenning gaan hoofdonderzoeker Lindsey te Brake en haar collega's Rob Aarnoutse, Arjan van Laarhoven en Elin Svensson op zoek naar de farmacologische optimalisatie van de huidige behandeling en de rol van de bloed-hersenbarrière in effectieve therapie.
Te Brake: ‘We verwachten met dit project fundamentele kennis op te doen met betrekking tot de functie van de bloed-hersenbarrière tijdens een infectie. Als we beter snappen hoe dit zit, kunnen we de behandeling verbeteren, en zo wereldwijde invloed uitoefenen bij deze dodelijke vorm van tuberculose.’
Deze studie wordt gefinancierd door National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH) onder grant number R01AI177101. De toekenning is tot stand gekomen in samenwerking met Grant Support Office.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.