Nieuws Subsidie voor onderzoek naar nieuwe antibiotica

10 januari 2024

Dankzij financiering van NWO kunnen vier projecten naar nieuwe antibiotica starten. Resistentie tegen antibiotica is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Het NACTAR-programma richt zich op onderzoek naar nieuwe bronnen en alternatieven voor antibiotica. In totaal is bijna 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Met het onderzoeksbudget kunnen de onderstaande studies worden uitgevoerd waarbij voor nieuwe antimicrobiële stoffen en methoden de werking wordt gevalideerd. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan de genezing van ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën waar de huidige medicijnen en antibiotica niet meer tegen werken.

Bij het Radboudumc is een project van de afdeling Interne Geneeskunde toegewezen:

Trained immunity to prevent recurrent urinary tract infections

Hoofdaanvrager: Olivier Richel
Mede-aanvragers: Mihai Netea en Reinout van Crevel
Consortiumdeelnemer: Institut Pasteur, Parijs

Veelvuldig antibioticagebruik voor recidiverende urineweginfecties (rUWI) is een belangrijke drijvende kracht achter antibioticaresistentie. Een van de mogelijke oorzaken van rUWI is onvoldoende ontwikkeling van de lokale afweer bij een eerste infectie. Er wordt dus geen goede bescherming opgebouwd tegen een volgende infectie. Stimulatie van de lokale afweer (trained immunity) zou rUWI kunnen verminderen, en hiermee antibiotica gebruik kunnen tegengaan. BCG (Bacillus Calmette-Guérin) blaaspoelingen zijn effectief tegen blaaskanker door trained immunity. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat BCG bescherming biedt tegen infecties. In dit project willen we bij muizen het effect van BCG blaaspoelingen op rUWI en de afweerontwikkeling evalueren.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet