Nieuws Subsidie voor onderzoek naar leukemie en slokdarmkanker

16 juli 2024

Twee onderzoekers van het Radboudumc ontvangen een KiKa en KWF-subsidie van meer dan 800.000 euro voor kankeronderzoek. Harry Dolstra start een studie naar verbeterde immuuntherapie bij acute myeloide leukemie en Merlijn Hutteman gaat onderzoek doen naar verbeterde opsporing van tumoren door tumorgerichte beeldvorming.

Kant-en-klare Natural Killer-cellen voor verbeterde immunotherapie tegen acute myeloide leukemie (Harry Dolstra) 

Acute myeloide leukemie (AML) is een kwaadaardige aandoening van het beenmerg en bloed. Hoewel zware chemotherapieën in het begin goed aanslaan, kan de ziekte op een later moment terugkomen. Immuuntherapie is een behandeling bij patiënten met verschillende vormen van kanker waarbij de reguliere behandelingen niet voldoende aanslaan. Eerder onderzoek van hoogleraar Translationele Immunohematologie Harry Dolstra en collega's liet zien dat Natural Killer-cellen, witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in onze afweer, veilig gegeven kunnen worden aan oudere patiënten met AML. In dit nieuwe project, gefinancierd door KiKa, gaat Dolstra samen met onderzoekers Anniek van der Waart en Willemijn Hobo kant-en-klare NK-cellen ontwikkelen, waaraan meerdere chimere antigeenreceptoren en een groeifactor zijn toegevoegd, voor een betere herkenning van de AML-cellen en een verhoogde activatie van de NK-cellen. Dit zal de kans op genezing van AML bij patiënten van alle leeftijden verhogen. 

Verbetering van tumordetectie en responsbeoordeling door tumorgerichte beeldvorming (Merlijn Hutteman) 

De gebruikelijke behandeling bij slokdarmkanker is een operatie, voorafgegaan door chemoradiotherapie. Het is echter lastig te voorspellen in hoeverre deze therapie aanslaat, wat kan leiden tot onder- of overbehandeling. Gastro-intestinaal chirurg en chirurgisch oncoloog Merlijn Hutteman ontvangt de Young Investigator Grant van KWF. Hiermee start hij een studie waarmee hij met behulp van multimodale tumorgerichte beeldvorming tumoren en lymfelieren zichtbaar kan maken (SPECT/CT en nabij-infrarode fluorescentiebeeldvorming). Hiermee wil hij een beter onderscheid maken tussen kwaadaardige cellen op de plek van de tumor en lymfeklieren, zodat de behandeling persoonsgerichter wordt. Bij patiënten bij wie de therapie aanslaat, is een operatie mogelijk niet nodig. En als het mogelijk is mensen te identificeren die niet reageren op de chemoradiotherapie, kunnen zij zonder vertraging de noodzakelijke operatie ondergaan met verbeterde zichtbaarheid van de tumor.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet