Nieuws Zit olympisch goud in je DNA? 

6 augustus 2024

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Maar wat bepaalt talent? Kunnen genetische testen voorspellen of iemand de Olympische Spelen haalt en daar ook nog successen boekt? 

Alexander Hoischen, hoogleraar Genetica: 

‘Tientallen commerciële bedrijven beweren dat ze dit kunnen, maar dat is flauwekul. Sportprestaties hangen van veel factoren af. Genetische aanleg speelt zeker een rol. Kijk maar naar de gouden medailles voor broer en zus Florijn, met twee voormalige toproeiers als ouders. Maar dan hebben we het al gauw over duizenden genen die mogelijk betrokken zijn. Er is in ieder geval geen wetenschappelijk bewijs dat je dit met genetische testen kunt voorspellen. 

Er bestaan wel verschillende extreme voorbeelden die relevant kunnen zijn voor sport. Zo bleek een uitzonderlijk gespierd jongetje een afwijking in het myostatine-gen te hebben. Zijn moeder was topsporter en andere familieleden waren abnormaal sterk. Deze genetische variant kan gunstig zijn, bijvoorbeeld bij krachtsporten, maar is heel zeldzaam.  

Ook onder de Bajau, een etnische groep zeenomaden in Zuidoost-Azië, is er een interessante genetische variatie. Zij kunnen heel lang hun adem inhouden en wel zeventig meter diep duiken zonder perslucht. De genetische variant die zij hebben, houdt verband met de grootte van de milt. De milt trekt samen tijdens een duik, waardoor zuurstofrijke rode bloedcellen in het bloed terecht komen. Hoe groter de milt, hoe meer zuurstof. Dit komt duursporters goed van pas. Helaas voor ons Europeanen, zien we deze variant niet buiten Zuidoost-Azië.’

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Matthijs Kox

senior researcher IC

lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet