Nieuws Verbetert doping écht je sportprestaties? 

30 juli 2024

De WADA-dopinglijst is lang en bevat veel bekende medicijnen die ook in de patiëntenzorg voorgeschreven worden. Bevorderen al die middelen de sportprestaties? En zijn ze eigenlijk wel veilig voor topsporters?

Bas Schouwenberg, klinisch farmacoloog: 

‘In de topsport gaat het om details, dus een minimale toename van spierkracht of uithoudingsvermogen loont al. Daarom is doping verleidelijk. De dopinglijst bevat middelen waardoor je sneller herstelt, of meer uithoudingsvermogen of spiermassa ontwikkelt. Daarnaast staan er pijnstillers en camouflerende middelen op, zoals plasmedicijnen. Daarmee verdun je de doping in de urine. En sommige middelen zijn alleen in specifieke sporten verboden. Zoals bètablokkers in de biatlon, een combinatie van langlaufen en schieten. Je trilt dan minder en je hartslag gaat omlaag, waardoor je beter schiet. Dus: ja, soms bevordert doping sportprestaties. 

Er is weinig wetenschappelijke onderzoek gedaan naar doping in topsport. Logisch, want topsporters zullen er niet snel aan meedoen. Nieuwe doping zijn vaak experimentele geneesmiddelen, nog niet in mensen getest en mogelijk gevaarlijk. In het Radboudumc deden we ooit een eerste studie bij diabetes type 2-patiënten met het middel Aicar, dat de stofwisseling zou verbeteren. Dit experimentele middel werd toen binnen de wielerwereld al “het nieuwe epo” genoemd. Aicar werd nooit een geregistreerd geneesmiddel vanwege de vele bijwerkingen, maar staat tegenwoordig wel op de dopinglijst.’ 

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Matthijs Kox

senior researcher IC

lees meer

Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet