Oplopende wedstrijdspanning voor de EK-finale met Nederland erin, een tegendoelpunt in de allerlaatste seconde… Topsport kijken is loeispannend. Leidt die spanning ook tot meer hartinfarcten?
Cardioloog Peter Damman:
‘Uit een analyse in de regio München tijdens het WK voetbal van 2006 in Duitsland, bleek dat mannen drie keer en vrouwen twee keer zo vaak een hartinfarct kregen, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Daarbij was de uitkomst van de wedstrijd niet belangrijk; de sportliefhebbers kregen een infarct vooral vóór en tijdens de wedstrijden. Een onderzoek tijdens het WK voetbal van 2014 liet vergelijkbare resultaten zien.
Gelukkig krijgt lang niet iedereen een infarct rondom een spannende wedstrijd, maar bij sommige supporters loopt de stress op. Het exacte mechanisme achter infarcten is niet helemaal duidelijk, maar bekend is dat stress leidt tot veranderingen in de bloeddruk en hartslag. Ook spelen stresshormonen mogelijk een rol.
De onderliggende oorzaak van het infarct is belangrijk als je wil weten wie een verhoogd risico loopt. Zo ontstaat het klassieke infarct doordat een stukje aderverkalking loslaat en een bloedvat afsluit. Een minder bekende hartaandoening is tako tsubo, het gebroken-hart-syndroom. Hier is geen sprake van aderverkalking maar een hartspierziekte, die kan leiden tot acuut hartfalen. Ook hierbij kan stress een trigger zijn, die wordt opgeroepen door bijvoorbeeld een zeer emotionele gebeurtenis.’
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.