Nieuws Hoe herstel je het beste na een inspanning?

23 juli 2024

Mathieu van der Poel reed de afgelopen weken de Tour de France én staat op 3 augustus aan de start van de Olympische wegwedstrijd. Daar zitten krap twee weken tussen. Hoe komt hij zo fris mogelijk aan de start?

Dick Thijssen, hoogleraar Cardiovasculaire Fysiologie:

‘Herstelvermogen is cruciaal in de topsport. Zowel tijdens een inspanning als tussen etappes of wedstrijden in. We weten dat van der Poel heel goed is in het eerste aspect. Hij kan na 250 km vaak nog net wat meer dan de rest. Daarvoor is aanvulling van glucose en zouten tijdens de koers heel belangrijk. Voeding speelt uiteraard ook een rol tussen inspanningen in, maar rust nog veel meer. Joop Zoetemelk zei niet voor niets: “De Tour win je in bed.“ En Van der Poel bakte er op het WK in 2022 niets van, omdat hij de nacht ervoor in een politiecel zat. Dat is echt funest.

Temperatuur is ook een hot topic onder topsporters. Sommige atleten nemen bijvoorbeeld een ijsbad na een wedstrijd. Toch is er geen hard wetenschappelijk bewijs dat sporters zo beter herstellen. Horloges die de mate van herstel aangeven zijn ook populair. Die meten de variatie in tijd tussen elke hartslag, wat iets zegt over het stressniveau. Veel stress kan een uiting zijn van onvoldoende herstel. Maar onderzoek wijst uit dat trainen op basis van wat zo’n horloge aangeeft niet tot betere prestaties leidt. Vooral goed rusten en eten dus, Mathieu!’

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Matthijs Kox

senior researcher IC

lees meer

Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet