Nieuws Ai, kramp! Wat doe je er aan?

25 juni 2024

Vervelend, die spierkramp, die bij voetballers vooral richting het einde van de wedstrijd kan optreden. Wat doe je eraan? En helpt augurkensap, dat de Engelse voetballer Kieran Trippier dronk toen hij tijdens Engeland-Servië kramp kreeg, écht of is dat een fabel?

Nicol Voermans, neuroloog en hoogleraar Spierziekten:

‘Bij kramp trekt een spier onwillekeurig samen. Het kan enkele seconden tot minuten duren. De oorzaak is meestal een optelsom van factoren. Bij sporters komt het vaak door een combinatie van vermoeidheid en uitdroging. Sommige mensen zijn gevoeliger voor kramp, door genetische factoren. Bij gebruik van bepaalde medicijnen, of wanneer je ooit een hernia of andere zenuwbeschadiging hebt gehad, krijg je ook sneller kramp.

Wil je als topsporter kramp voorkómen, dan moet je vooral voldoende rusten en drinken. Bij intensief sporten betekent dit tot wel een liter vocht per uur, afhankelijk van de temperatuur.

Daarbij moet je oppassen met cafeïne, want dat stimuleert de spieren. Het gaat dan niet om een enkel kopje koffie of glas cola, maar om meerdere drankjes. En in energiedrankjes zit vaak een veel hogere concentratie cafeïne. Door veel cafeïne, schiet een spier eerder in een kramp. Ook alcohol kan voor kramp zorgen, omdat het lichaam door alcohol minder vocht vasthoudt en uitdroogt.

Als de kramp toch toeslaat, los je dat op met rekken en strekken. Voor het positieve effect van augurkensap is weinig bewijs, maar er is een Amerikaanse studie uitgevoerd onder mensen met levercirrose, een ernstige vorm van leveraantasting, die soms gepaard gaat met een magnesiumtekort. Dit onderzoek liet zien dat de intensiteit van spierkrampen afnam bij de leverpatiënten die driemaal daags een lepel augurkensap namen. Of het helpt tegen spierkrampen bij gezonde sporters, toont deze studie niet aan.

Kramp heeft gelukkig zelden gevolgen op lange termijn, maar is natuurlijk wel heel hinderlijk.’

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Matthijs Kox

senior researcher IC

+31618820482
lees meer

Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet