Het Radboudumc heeft een positieve beoordeling gekregen van zorgverzekeraars CZ en Coöperatie VGZ voor de snelle toets van het transformatieplan dat ze hebben vormgegeven. Met dit plan zet het Radboudumc vol in op betere zorg voor kwetsbare patiënten en op preventie. Het is ontwikkeld naast de transformatieplannen die het umc samen met regionale partners opstelt.
Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur is blij met de positieve beoordeling. ‘We zijn in het Radboudumc zeer gemotiveerd om uitvoering te geven aan het IZA. Daarmee gaan we ook onverminderd door. Het staat los van het recente besluit om de gesprekken over een aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord voor de jaren 2027 en 2028 op te schorten vanwege de aangekondigde bezuinigingen.’
Ronald Ruijters, regiomanager bij VGZ: ‘Met de goedkeuring van de snelle toets is een belangrijke stap gezet. Het Radboudumc gaat volop verder aan de slag om de doorontwikkeling te maken van snelle toets naar transformatieplan. Zowel VGZ als CZ zijn benieuwd naar de verdere uitwerking en ondersteunen de beweging die het Radboudumc in wil zetten.’
Focus op twee thema's
Het transformatieplan van het Radboudumc richt zich op twee hoofdthema's: ‘betere zorg voor kwetsbare patiënten’ en ‘iedere patiënt zo gezond mogelijk’. Met deze gerichte aanpak willen we de zorg toekomstbestendig maken. Door slim te innoveren kunnen we met de beschikbare mensen en middelen betere zorg blijven leveren in tijden waarin de academische zorgvraag blijft groeien.
Betere zorg voor kwetsbare patiënten
In het Radboudumc is meer dan 33% van de patiënten kwetsbaar. Zo wordt bijna de helft van de verpleegdagen besteed aan deze groep patiënten. Uit eerdere pilots blijkt dat betere zorg-op-maat bij tenminste 1 op de 5 van deze kwetsbare patiënten leidt tot andere keuzes van de patiënt, waardoor vaak minder zorg nodig is. Het Radboudumc wil daarom succesvolle aanpakken breder inzetten, zoals:
- Proactieve zorgplanning
- Tijdige inzet van ondersteunende en palliatieve zorg
- Multidisciplinaire consultatieteams
- Expertisecentrum voor kwetsbare patiënten
Zo bieden we én betere zorg voor de patiënt én we maken capaciteit vrij die we kunnen benutten voor de groeiende academische zorgvraag.
Iedere patiënt zo gezond mogelijk
Het tweede speerpunt richt zich op het versterken van de gezondheid van alle patiënten. Dit gebeurt bijvoorbeeld met programma's als Fit4Surgery, waarbij patiënten zich voorbereiden op een operatie, en het Leefstijlzorgloket waar patiënten terechtkunnen voor advies over een gezondere leefstijl. De ambitie is om elke patiënt zich zo gezond mogelijk te laten voelen.
Vervolgstappen
Het Radboudumc werkt de snelle toets nu verder uit in een gedetailleerd transformatieplan. Na goedkeuring van de zorgverzekeraars op het plan worden IZA-transformatiemiddelen toegekend zodra doelstellingen zijn behaald. Parallel hieraan blijft het Radboudumc met partners in de regio werken aan gezamenlijke transformatieplannen om de zorg in de hele keten toekomstbestendig te maken.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
19 december 2024Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer