Nieuws Radboudumc tekent Zonvenant met Nationaal Huidfonds

18 juli 2024

Dermatoloog Satish Lubeek ondertekende namens het Radboudumc het Zonvenant, een initiatief van het Nationaal Huidfonds. Voor meer bewustwording over de schadelijke gevolgen van uv-straling en meer kennis over hoe je huidschade en huidkanker kunt voorkomen. 

De zon is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker.

Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (cijfers 2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. En we verwachten de komende jaren nog een toename van 40%. Waar nu nog 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt, wordt dat 1 op de 4. In Nederland groeit dat aantal harder dan in andere Europese landen.

Samen kunnen we de explosieve groei stoppen

Met het Zonvenant wil het Huidfonds zoveel mogelijk partijen laten samenwerken om zonveilig gedrag vanzelfsprekend te maken. Om daarmee met elkaar de explosieve groei van huidkanker een halt toe te roepen. Het Radboudumc speelt hierin een actieve rol. We geven onze patiĆ«nten tips hoe ze huidkanker kunnen voorkomen en eerder dit jaar werden er zonnebrandpalen bij de uitgangen van het ziekenhuis geplaatst. Satish Lubeek: “Als partner van het Zonvenant willen wij onze patiĆ«nten, bezoekers, studenten en collega’s stimuleren om met ons op te trekken in het voorkomen van huidkanker.”

In volgorde: weren, kleren, smeren

Gelukkig zijn er drie eenvoudige maatregelen om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon: weren, kleren en smeren. Check in de ochtend de zonkracht en neem vanaf zonkracht 3 of hoger zonbeschermingsmaatregelen. Door te weren (zoek de schaduw op), kleren (draag bedekkende (uv-werende) kleding, hoed en zonnebril) en smeren (minimaal factor 30 met uv-A-filter, herhaal dit elke twee uur). Helaas is het toepassen van deze maatregelen nog lang niet vanzelfsprekend. Er is dus actie nodig!

Nationaal Huidfonds

Het Zonvenant is een interventie van het Nationaal Huidfonds in het kader van #VoorkomHuidkanker. Met het Zonvenant wordt een beweging in gang gezet om de belangrijkste risicogroepen voor huidkanker handvatten te bieden om huidkanker te voorkomen. Meer weten? Ga naar huidfonds.nl/zonvenant. Meer informatie over huidkanker is te vinden op voorkomhuidkanker.nl

Satish geeft zelf ook nog uitleg over het gevaar van huidkanker.

 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet