Het Radboudumc heeft al meer dan vijftig jaar samenwerkingsverbanden in Tanzania. De gezondheidszorg heeft daar grote prioriteit en maakt nu een snelle ontwikkeling door met een toenemende focus op specialisatie en innovatie. Binnen het Radboudumc Global Health programma bouwen we aan langdurige partnerschappen en investeren we in capaciteitsuitwisseling, medisch onderwijs en gezamenlijke onderzoeksprojecten.
(foto: Annemiek Nap laat een gynaecoloog in opleiding zien hoe je een endometriosecyste in een eierstok kunt herkennen.)
Sinds kort behoort ook het Muhimbili National Hospital in Dar es Salaam, het nationale academische ziekenhuis van Tanzania, tot onze samenwerkingspartner. Naast gezamenlijke inspanningen op het gebied van infectieziekten is deze samenwerking gericht op het versterken van fertiliteitsbehandelingen. Onvruchtbaarheid is een belangrijk maar vaak onderbelicht probleem in Tanzania. Door de samenwerking wordt de toegang tot en kwaliteit van fertiliteitszorg in Tanzania verbeterd.
Gynaecoloog Annemiek Nap: “Het is belangrijk om mondiaal samen te werken, zodat overal ter wereld goede zorg geleverd kan worden. In Tanzania werken we al jarenlang samen met verschillende ziekenhuizen. We leren van elkaar en delen expertise met elkaar in algemene zorgverlening én ook op specialistische gebieden.”
Daarnaast bereidt het Radboudumc een nieuwe partnerschap voor met het academisch ziekenhuis in Dodoma, de politieke hoofdstad van Tanzania. Hier was ook aandacht voor o.a. beenmergtransplantatie en 3D-prothese. Belangrijk is ook een nauwere samenwerking met de Tanzaniaanse overheid. Hiervoor was ook ruim voldoende tijd in de agenda gereserveerd.
Quirijn de Mast bezoekt het beenmergtransplantatielab in het Benjamin Mkappa Hospital in Dodoma.
Cruciale rol gezondheidszorg
Deze initiatieven sluiten aan bij de groeiende erkenning in Nederland en Europa voor het belang van duurzame en gelijkwaardige partnerschappen met academische instellingen in Afrika. Afrika wordt gezien als het continent van de toekomst. Vanuit politiek en economisch perspectief zal Afrika in de komende jaren in toenemende mate in een sleutelpositie komen. Gezondheidszorg speelt hierin een cruciale rol.
Door kennis en expertise te delen, draagt het Radboudumc niet alleen bij aan een verbeterde gezondheidszorg in partnerlanden, maar ook aan wetenschappelijke en medische innovaties. Zo versterken wij samen met onze partners ter plekke de gezondheid en de gezondheidszorg van mensen wereldwijd.
Al vijftig jaar in Tanzania
Het Radboudumc versterkt de samenwerkingsbanden met Tanzania door nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met academische instellingen en de Tanzaniaanse overheid. Deze uitbreidingen markeren een nieuwe fase in de langdurige relatie tussen het Radboudumc en instellingen in Tanzania, waaronder het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC).
Meer informatie over onze internationale samenwerkingen
Radboudumc Global Health - Radboudumc
Drive-AMS in Low- and Middle Income Countries - Radboudumc
De Radboudumc delegatie in gesprek met collega’s Muhimbili National Hospital; Vlnr: Annemiek Nap, Liliana Ramos, Miranda Heijser, Petra van Gurp, Simon Broecheler, Quirijn de Mast
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Radboudumc deelt kennis over aanpak van antibioticaresistentie ver over de grenzen Week van de Antibioticaresistentie 18-24 november
20 november 2023Van 18 tot en met 24 november is het World Antimicrobial Resistence Week.
lees meer