Op woensdag 6 november organiseerde het Radboudumc 3D Lab, in samenwerking met MAINIAC (Military AI and Innovations in Acute Care) en de Stichting Nederland voor Oekraïne, het symposium “Medische Innovaties en Internationale Civiel-Militaire Hulp in Oorlogsgebied Oekraïne.” Het symposium, dat werd geopend door de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych, was de afsluiting van het eerste educatieve programma binnen het Radboudumc 3D Lab voor Oekraïense zorgprofessionals als onderdeel van het NL4Superhumans-programma.
Binnen dit volledige NL4Superhumans programma worden bijna 400 Oekraïense medisch specialisten door revalidatie specialisten in Nederland opgeleid en getraind. Specifiek onderdeel van de opleiding voor een aantal deelnemers is gespecialiseerde prothese-revalidatie en 3D-technieken door het Radboudumc 3D Lab en MAINIAC. De volgende stap is de implementatie van de opgedane kennis in Oekraïne. Alle betrokken partijen kijken terug op een waardevolle samenwerking.
V.l.n.r. Merel van der Stelt, Vincent Stirler, Niels Jonkergouw, Thomas Maal, ambassadeur Oleksandr Karasevych, Kseniya Negrutsa-Godska, Eric Bloemkolk, Manuel Veiga, Bohdan Arkadii
Radboudumc 3D Lab & MAINIAC
De training van Oekraïense zorgprofessionals vond de afgelopen week plaats binnen het Radboudumc 3D Lab onder leiding van professor Thomas Maal. Deelnemers werden door professor Maal en zijn team opgeleid in de 3D-ontwikkeling van diverse protheses met behulp van op AI-gebaseerde software die intern is ontwikkeld. Daarnaast kregen zij training in het gebruik van geavanceerde 3D-virtuele operatievoorbereidingen voor algemene oorlogstrauma’s en aangezichtsreconstructies. Een belangrijk onderdeel van het 3D Lab is het MAINIAC-project onder leiding van kolonel dokter Vincent Stirler. Het MAINIAC-project richt zich specifiek op oplossingen voor acute zorg en revalidatie bij militaire en civiele trauma’s.
Dit opleidingsprogramma stelt zorgprofessionals in staat om de nieuwe technieken in de toekomst toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden en biedt hen de tools en kennis om de revalidatie van slachtoffers van oorlogsschade te verbeteren. Dit is de afronding van het eerste deel van het programa. In de toekomst zullen meer Oekraïense specialisten worden opgeleid.
Kseniya Negrutsa-Godska, oprichter van de Stichting Nederland voor Oekraïne: “Innovatie komt pas tot leven door praktische toepassing. In Oekraïne zijn er tal van mogelijkheden om medische innovaties te testen en waardevolle data te verzamelen, zij het helaas onder trieste omstandigheden. Wij zijn Nederland, het Radboudumc en zijn 3D Lab zeer dankbaar voor onze waardevolle samenwerking.”
Partners
Het NL4Superhumans-programma is tot stand gekomen met behulp van de volgende partners: Ambassade van Oekraïne, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Netherlands4Ukrain, Basalt, Heliomare, MRC Aardenburg, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, UMC Utrecht, Superhumans Center, Stichting Healthcare4Ukraine.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.