Nieuws Radboudumc 3D Lab breidt uit

3 december 2024

Het Radboudumc 3D Lab is verhuisd naar een nieuwe, grotere locatie. De ruimte is speciaal ontworpen om de groeiende behoefte aan medische 3D-printoplossingen te ondersteunen, en het aantal printers in de nabije toekomst uit te breiden.

Het 3D Lab werkt samen met meer dan vijftien ziekenhuizen in Nederland en zet 3D-printtechnologie in voor medische planning en hulpmiddelen. ‘Daarmee zijn we een van de grootste 3D-printlabs ter wereld binnen een ziekenhuis’, zegt Thomas Maal, hoogleraar 3D Technologie in de Gezondheidszorg en coördinator van het 3D Lab. ‘De nieuwe ruimte is toekomstbestendig en biedt ons de flexibiliteit om te blijven groeien, zodat we steeds meer afdelingen en ziekenhuizen kunnen ondersteunen.’

Medische hulpmiddelen

In het lab staan momenteel vijf verschillende 3D-printers. Hiermee produceert het uiteenlopende objecten, zoals chirurgische mallen en uitlegmodellen. Chirurgische mallen zijn speciaal ontworpen hulpmiddelen die chirurgen ondersteunen bij het nauwkeurig uitvoeren van operaties. Uitlegmodellen worden gebruikt om patiënten voorafgaand aan een operatie inzicht te geven in wat er in hun lichaam zal gebeuren.

Een preoperatief uitlegmodel, gemaakt door het Radboudumc 3D Lab.

Neusprotheses

In de 3D-printruimte worden ook patiëntspecifieke producten ontwikkeld, zoals tijdelijke neusprotheses voor patiënten die een neusamputatie hebben ondergaan. Thomas Maal: ‘Normaal worden mensen na zo’n operatie wakker zonder neus. Dat is ontzettend confronterend.’ De 3D-geprinte neus fungeert als tussenoplossing totdat een definitieve siliconen neus voor de patiënt beschikbaar is.

Toekomstplannen

Om productietijd te versnellen, krijgt het lab een printer die groter en sneller is. Daarnaast zal een tweede nieuwe printer worden geïnstalleerd die meerdere materialen en kleuren tegelijkertijd kan printen. Dit geeft het lab de mogelijkheid om nog realistischer trainingsmodellen te maken.

Over de toekomst van 3D-printen zegt Thomas Maal: ‘Deze technologie is niet meer weg te denken. Bij de kaakchirurgie is het al de nieuwe standaard. We verwachten dat 3D-printen zich ook naar andere specialismen zal uitbreiden. Daarom is het fantastisch dat we nu een ruimte hebben die meegroeit met deze ontwikkelingen.’

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet