De vaccinatiegraad is op dit moment in Nederland dusdanig gedaald, dat bijna verdwenen kinderziektes weer de kop opsteken. Hoe komt het dat steeds meer ouders hun vertrouwen in vaccinaties verliezen? En is dit vertrouwen te herstellen? Kom op 4 november naar LUX Nijmegen luisteren naar arts infectieziektebestrijding Daphne Bussink van het Radboudumc en RU-gedragswetenschapper Lisa Vandeberg over vaccinatietwijfel.
Sinds 2015 daalt het percentage kinderen dat de basisvaccinaties tegen infectieziekten heeft. De vaccinatiegraad onder baby’s en peuters is nu voor het eerst in decennia gezakt tot onder de 90 procent, de grens die nodig is om uitbraken te voorkomen. Wat beweegt ouders om hun kinderen niet te vaccineren?
Steeds vaker baseren ouders de beslissing om hun kinderen niet te vaccineren op informatie die ze zelf hebben verzameld. Dit eigen onderzoek brengt mensen soms tot hele andere conclusies dan wetenschappelijke onderzoeken. Is de oplossing simpelweg een reeks nieuwe informatiecampagnes? Of moet er juist veel meer gekeken worden naar de redenen waarom mensen de ene bron van informatie vertrouwen en een andere wantrouwen?
Arts infectieziektebestrijding en promovenda van het Radboudumc Daphne Bussink en gedragswetenschapper Lisa Vandeberg gaan in gesprek over de redenen waarom mensen twijfelen over vaccinaties tegen vermijdbare infectieziektes.
Praktische informatie
- Datum: maandag 4 november
- Tijdstip: 20.00 uur – 21.30 uur
- Locatie: LUX Nijmegen
- Tickets: 5 euro per kaartje voor medewerkers van het Radboudumc. Kijk op de site van Radboud Reflects.
Over de sprekers
- Daphne Bussink is promovendus bij het Radboudumc en arts infectieziektebestrijding. Zij doet onderzoek naar vaccinatietwijfel en besluitvorming van ouders daarin.
- Lisa Vandeberg is gedragswetenschapper aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar hoe communicatie beslissingen beïnvloedt en kijkt in dit verband ook naar vaccinatietwijfel.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.