Geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe roepen. Dát is het doel van de wereldwijde campagne Orange the world, die loopt tot 10 december. Het thema dit jaar is ‘veilig, overal, altijd’ en focust op geweld op alle plekken, openbaar, achter de voordeur en online; van seksuele intimidatie tot femicide. Het Radboudumc is betrokken bij hulp aan slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld, geeft trainingen en doet veel onderzoek.
Onderzoek
Het Radboudumc is betrokken bij de hulp aan slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld, bijvoorbeeld via het Centrum Seksueel Geweld Gelderland Zuid en -Midden, trainingen over seksueel en huiselijk geweld voor huisartsen, en eHealth voor vrouwen die slachtoffer zijn van (ex-)partnergeweld. Ook doen we veel onderzoek naar deze thema’s.
Eén van de recent gepubliceerde onderzoeken is Navigating Online and in-Person Support: Views and Experiences From Survivors of Intimate Partner Violence and Abuse.’ Deze studie is gedaan door onder andere Nicole van Gelder en Sabine Oertelt-Prigione, beiden verbonden aan het Radboudumc.
Het onderzoek wijst uit dat verschillende vormen van hulp beschikbaar zijn voor vrouwen die slachtoffer zijn van (ex-)partnergeweld, zowel online als in persoon.Toch is er nog onvoldoende inzicht in de wisselwerking tussen deze verschillende vormen van hulp en hoe ze elkaar kunnen aanvullen. In het onderzoek is niet alleen gekeken naar hoe slachtoffers deze verschillende soorten hulp gebruiken, maar ook hoe het (gecombineerde) gebruik van deze typen hulp verbeterd kan worden.
De resultaten laten ook een voorzichtige indicatie zien dat slachtoffers eerder neigen naar persoonlijke hulp als zij fysieke vormen van (ex-)partnergeweld meemaken, zoals fysiek en seksueel geweld. Slachtoffers die niet-fysieke vormen van (ex-)partnergeweld meemaken, zoals psychisch en economisch geweld, hebben de neiging om (eerst) online hulp te zoeken. Online en in persoon hulp werden weinig samen gebruikt, hoewel 60% van de vragenlijstdeelnemers aan gaf geïnteresseerd te zijn in deze combinatie.
De integratie van online en gecombineerde hulpvormen kan helpen om het bereik van de hulp aan slachtoffers te vergroten. Dit kan er tegelijk voor zorgen dat het proces van hulp zoeken en herstel beter afgestemd kan worden op de behoeften van de slachtoffers. Het Radboudumc heeft hier in 2019 al stappen in gezet met SAFE, een online zelfhulp platform voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met (ex-)partnergeweld: www.safewomen.nl. Deze eHealth interventie is wetenschappelijk ontwikkeld en geëvalueerd, Nicole van Gelder is hier op Internationale Vrouwendag (8 maart) 2024 op gepromoveerd: Innovating support for women who experience intimate partner violence and abuse. The development, implementation and evaluation of the self-support eHealth intervention SAFE.
Onderdeel van de studie naar de wisselwerking tussen online en in persoon hulp is een factsheet voor zorg- en hulpverleners. Deze factsheet heet ‘Nieuwe kansen in de hulpverlening aan slachtoffers van (ex-)partnergeweld: Het inzetten en verbinden van online en offline hulp.’ De Digitale Factsheet Kadera x Safe_V4 is samen met SAFE (Radboudumc) en Kadera aanpak huiselijk geweld gemaakt. Het geeft op een makkelijke manier inzicht in de resultaten, opties en hulpmiddelen.
Nicole van Gelder: ‘Hoewel online en gecombineerde hulp in de context van (ex-)partnergeweld nog relatief nieuw is, hadden deelnemers aan ons onderzoek heel concrete ideeën over hoe deze vormen van ondersteuning ingezet kunnen worden. Er staat een overzicht van die ideeën in de factsheet.’
Een ander initiatief, in samenwerking met Sterk Huis, Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en IMW Tilburg, is het onderzoeksproject Voor Haar, uitgevoerd door onder andere Paula Vermuë. Dit initiatief startte naar aanleiding van een training over huiselijk geweld, ‘Sterk Knippen’, die door onder meer het Expertisecentrum wordt georganiseerd voor kappers. Kappers vormen bij uitstek een groep dienstverleners die midden in de maatschappij staan. Ze zijn één van de weinige niet-medische beroepsgroepen die letterlijk heel dicht bij de mensen komen waarmee ze werken en daar een vertrouwensband mee kunnen opbouwen. Echter, er is weinig bekend over hoe kappers een mogelijke rol zien in de aanpak van huiselijk geweld.
Om nog betere inzichten te krijgen over (ex-)partnergeweld, en het bestrijden ervan, wordt via het Radboud Fonds gezocht naar financiering voor verdere onderzoeken en doorontwikkeling van het SAFE Platform. Kijk hier voor meer informatie: https://radboudumc.voorradboudfonds.nl/project/steun-safe-online-hulp-voor-vrouwen-die-ex-partnergeweld-meemaken
Orange the World campagne
De campagne Orange the World roept op tot grotere bewustwording bij iedereen, op elke plek in onze maatschappij. Hoe meer mensen zich hiervan bewust zijn, weten waar ze op moeten letten, des te meer medestanders er komen. Vrouwen én mannen. En samen kunnen we geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit helpen.
Meer informatie
Wil je meer weten over SAFE? Kijk dan hier.
Hier vind je meer informatie over het Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden
Kijk voor meer informatie over het landelijke Centrum voor Seksueel Geweld op de website. [Over ons - Centrum Seksueel Geweld], kijk dan hier.
Meer informatie over Orange the World vind je op hun website en op Gemeenten en provincies - Orange the World
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Vijf vragen over het hiv-virus beantwoord door verpleegkundig specialist Karin Grintjes
1 december 2024Op 1 december - Wereld AIDS Dag - besteden we extra aandacht aan het hiv-virus en waarom we nog steeds alert moeten zijn op besmetting.
lees meer