Nieuws Nierdonatie levende donor door kijkoperatie minder ingrijpend met sneller herstel

21 augustus 2024

Niertransplantatie met een levende donor komt veel vaker voor en was voor de donor een zware ingreep. De techniek om een niertransplantatie te kunnen uitvoeren via een kijkbuisoperatie, zogenoemde laparoscopische donornefrectomie, levert de donor sneller herstel op en een minder ingrijpende operatie. Deze techniek is nu ook beschikbaar voor levende nierdonoren van het Maastricht UMC+. 

In Nederland komen er per jaar ongeveer 2000 nieuwe patiënten met slechtwerkende nieren, en naar schatting 6200 dialyse patiënten bij. Door de stijgende vergrijzing, diabetes en mensen met hoge bloeddruk is een stijging te verwachten in deze cijfers; met een afname in de beschikbare nierdonoren. Steeds vaker doen patiënten daarom een oproep aan anderen om een nier te doneren bij leven.

Terugloop beschikbare donornieren 

De slechte werking van de nieren heeft grote gevolgen voor een patiënt. De behandelingen zoals hemodialyse zijn vaak voor de korte termijn en leveren de patiënt niet meer kwaliteit van leven op. Een niertransplantatie is eigenlijk altijd de beste oplossing.  In 2023 werden circa 1000 niertransplantaties uitgevoerd.

Een niertransplantatie levert de beste kwaliteit van leven en is ook het meest kosteneffectief. Door de beperkte beschikbaarheid aan donornieren (van overleden patiënten) doen patiënten steeds vaker via verschillende kanalen een beroep op mensen om een nier te doneren. En niet zonder succes.

In het Radboudumc vinden jaarlijks zo’n 125 tot 150 niertransplantaties plaats, waarvan zo’n 80 met levende donoren; Alliantie partner Maastricht UMC+ voert circa 30 niertransplantaties uit met een levende donor.

Optimalisatie operatieprocedure

De sterke toename van levende nierdonoren vraagt om optimalisatie van de donatieprocedure. Het betekent niet alleen meer aandacht voor screening van een donor, maar ook voor optimalisatie van en meer aandacht voor de operatieprocedure en de chirurgische techniek. 

Traditioneel werd de nier van de donor via een ‘open techniek’ verwijderd, deze operatie is  belastend en vraagt langdurig herstel van de donor.  Sinds 2003 voert het Radboudumc deze operatie op een andere manier uit, de zogenoemde laparoscopische donornefrectomie. Deze ingreep via een kijkoperatie biedt voordelen voor de (gezonde) nierdonor in herstel van de operatie en kwaliteit van leven. Het vraagt tegelijkertijd specifieke chirurgische training en een specialistisch chirurgisch team.

Voor de ontvanger van de donornier heeft deze techniek geen gevolgen. De transplantatie naar de ontvanger vindt op de gebruikelijke manier plaats. De herstelperiode voor de ontvanger wordt door deze techniek ook niet beïnvloed.

Laparoscopische donornefrectomie 

Wat deze manier van donortransplantatie anders maakt dan de ‘open’ techniek, is dat de nier via een kleine snee (incisie) in de onderbuik voorzichtig verwijderd wordt. Deze laparoscopische behandeling (kijkbuisoperatie) wordt ondersteund door een beeldscherm om de handelingen te kunnen volgen. 

Deze techniek, die minder ingrijpend is en minder pijnlijk, een korter herstel kent en daarmee zorgt voor een korter verblijf in het ziekenhuis, geeft daarbij ook een betere kwaliteit van leven na de ingreep voor de donor.

Sinds 2023 werkt Hans Langenhuijsen met het niertransplantatie team van het Radboudumc nauw samen met collega’s van het Maastricht UMC+ binnen de Academische Alliantie. Door de samenwerking is deze behandeling nu ook voor meer patiënten van het Maastricht UMC+ beschikbaar. 

Onze collega's Hans Langenhuijsen en Michiel Warle werken hiervoor nauw samen met het chirurgenteam van Maastricht UMC+. 

Op 13 juni j.l. is de eerste laparoscopische donorrefrectomie samen gedaan in Maastricht. Hiervoor werd er eerst zo'n 15 keer geoefend in Nijmegen. Daaraan gekoppeld komt nu de tweede operateur uit Maastricht UMC+ naar het Radboudumc voor de training. De 'training'gaat circa twee jaar duren. Daarna kunnen zowel in Nijmegen als in Maastricht patienten via deze procedure behandeld worden.

Samen sterker voor onze patiënten 

Binnen de Academische Alliantie delen het Radboudumc en het Maastricht UMC+ hun kennis op verschillende gebieden. Ook op het gebied van niertransplantatie bij levende donoren kunnen donoren rekenen op de best mogelijke procedure.

Meer informatie over de Academische Alliantie is hier te vinden.

 

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Aandoeningen tien patiënten ontrafeld in 48 uur tijdens Undiagnosed Hackathon 2024 Mooi voorbeeld van hoe effectief open samenwerking kan zijn in de zorg

10 juni 2024

De Undiagnosed Hackathon - De kracht van open samenwerking die leidt tot mooie resultaten met grote gevolgen voor patiënten en hun naasten..

lees meer

14de Internationale Congres Myotone Dystrofie brengt hoop voor behandeling Nieuwe inzichten Nijmeegse onderzoekers; Patiëntendag

4 april 2024

Nieuwe ontwikkelingen, behandelingen en onderzoek worden besproken tijdens het 14de Internationale Congres over Mytone Dystrofie (IDMC-14) in De Vereeniging in Nijmegen. Dit 5-daagse congres (9-13 april) sluit op 13 april af met een Patiëntendag voor patiënten met myotone dystrofie en hun naasten.

lees meer

Vijf vragen over Myotone Dystrofie type 1 (MD1)

15 september 2022

Myotone Dystrofie type 1 is een zeldzame ziekte; maar volgens recente cijfers komt het bij zo'n 1 op 2100 mensen voor. Op 15 september, Myotone Dystrofie Dag, besteden we extra aandacht aan deze meest voorkomende erfelijke ziekte. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet