Nieuws Michiel Sedelaar benoemd tot kernhoogleraar Urologie en afdelingshoofd Urologie

13 juni 2024

Oncologisch uroloog Michiel Sedelaar is benoemd tot kernhoogleraar Urologie aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Ook is hij benoemd tot hoofd van de afdeling Urologie van het Radboudumc. Met zijn onderzoek wil Sedelaar beter begrijpen hoe prostaatkanker ontstaat, verbetert hij de beeldvorming en diagnostiek, en evalueert hij lokale behandelingen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Michiel Sedelaar is als urologisch oncoloog gespecialiseerd in prostaatkanker, met expertise op onder meer beeldvorming, diagnostiek en robotchirurgie. Maar zijn leerstoel, kernhoogleraar Urologie, behelst het vak urologie in de volle breedte. Sedelaar: ‘Ik wil een ambassadeur zijn voor mijn hele afdeling en de urologie promoten en steunen. Het is een breed vakgebied met veel raakvlakken met andere specialismen.’

In zijn onderzoek richt Sedelaar zich op de vroege fase van prostaatkanker. Zo is hij nauw betrokken bij een grote studie naar focale therapie, waarbij tumoren die nog niet zijn uitgezaaid, zeer lokaal worden behandeld met hitte of elektriciteit. Zo blijft het omliggende weefsel gespaard. In deze ENFORCE studie wordt focale therapie vergeleken met de huidige standaard behandeling: opereren en bestralen.

Verfijnen

Als de studie succesvol blijkt, zullen de zorgverzekeraars deze therapie direct gaan vergoeden. ‘We verwachten van focale therapie een vergelijkbare effectiviteit tegen kanker, met minder kans op  functionele complicaties, zoals incontinentie of impotentie’, vertelt Sedelaar. De therapie is niet voor alle mannen met prostaatkanker geschikt. Zo mag de tumor maar aan één kant van de prostaat zitten en niet te groot of agressief zijn, en moet deze goed zichtbaar zijn op MRI. Ongeveer tien tot vijftien procent van de patiënten komt voor deze therapie in aanmerking.

Sedelaar werkt veel samen met collega’s van de afdeling Beeldvorming. Niet alleen voor de focale therapie, maar ook om samen de diagnostiek bij prostaatkanker verder te verfijnen. Sedelaar: ‘We kijken wanneer je het beste welke scan in kunt zetten, zoals MRI of PET-CT. Ook onderzoeken we hoe we met AI de analyse van scans kunnen verbeteren.’

Mannenkanker

Daarnaast kijkt Sedelaar hoe prostaatkanker ontstaat. Dat doet hij samen met de onderzoekers van het Urologisch Research Laboratorium. Ze bestuderen bijvoorbeeld de rol van de androgeenreceptor, die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van prostaatkanker en bij progressie van ziekte. ‘Hoe beter we begrijpen hoe en waarom prostaatkanker ontstaat, hoe meer we naar een persoonlijk toegespitst behandeladvies kunnen komen’, zegt Sedelaar. Ook ontwikkelden de onderzoekers testen, die in de urine heel specifiek prostaatkanker aantonen. Deze testen worden internationaal veel gebruikt.

Verder zet Sedelaar zich in voor onderwijs. ‘Ik vind dat er te weinig aandacht is voor urologie in medische opleidingen. Dit vakgebied heeft heel veel links met andere vakgebieden en omvat de meest voorkomende mannenkanker. Daarnaast komen er heel veel patiënten met blaasproblemen en incontinentie bij de huisarts. Daarom pleit ik voor meer aandacht voor het vak, zowel in de bachelor Geneeskunde als in de opleiding tot huisarts of algemeen internist.’

Loopbaan

Michiel Sedelaar studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde in 1998 zijn artsenexamen. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit op zijn proefschrift, getiteld ‘Contrast ultrasonography in the detection and follow-up of prostate cancer’. Hij volgde zijn opleiding tot uroloog aan het Radboudumc, CWZ en Deventer Ziekenhuis. Daarna werkte hij twee jaar op een KWF-fellowship aan het Johns Hopkins Medical Center, Baltimore. Bij terugkomst in 2010 startte hij als uroloog in het Radboudumc.

Sedelaar zette samen met collega’s het Prostaat Diagnostisch Centrum op en hielp bij de ontwikkeling van Prosper: het robotchirurgiecentrum voor prostaatkanker. Deze centralisatie van zorg heeft geleid tot betere uitkomsten. Binnen het Radboudumc zet Sedelaar zich in voor een aantal commissies: zo is hij  een van de voorzitters van het CBT en was hij tot voor kort voorzitter van de gebruikersraad van de OK. Hij is IFMS-gespreksleider en heeft ook zitting in de IFMS-commissie. Sedelaar is zeer actief in de European Association of Urology. Ook was hij voorzitter van de Young Urologist Office. Sinds 2010 is Sedelaar Chef de Clinique Urologie. In december 2023 werd hij afdelingshoofd ad interim van de afdeling Urologie. Per 1 juni 2024 is hij benoemd tot afdelingshoofd, en tot hoogleraar voor een periode van vijf jaar.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet