Nieuws Meer aandacht voor delirium

14 augustus 2024

Op woensdag 14 augustus neemt Mark van den Boogaard, onderzoeker Delirium - voorspelling en preventie, en hoofdonderzoeker World Delirium Awareness Day in Nederland, samen met een groot aantal experts op het gebied van delirium, de Deliriumvlag in ontvangst.

De reis van de vlag begon op World Delirium Awareness Day in 2023 en doet meer dan 100 plaatsen aan tot de volgende Delirium Awareness Day in 2025. Deelnemers ondertekenen de vlag en geven daarmee hun inzet aan om wereldwijd het bewustzijn rondom delirium te vergroten.

Aandacht voor delirium belangrijk

Acute verwardheid, oftewel delier of delirium, komt veel voor bij ziekenhuispatiënten. De problematiek rondom het delirium wordt lang niet altijd (h-)erkend. Daarom is er jaarlijks iedere tweede woensdag in maart een speciale World Delirium Awareness Day (WDAD). Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor het delirium.

 

De vlag reist de wereldrond

De vlag begon haar reis op World Delirium Awareness Day 2023 bij het universitair medisch centrum Schleswig-Holstein in Duitsland en komt via Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland, Italië, Portugal, België op 14 augustus in Nijmegen aan. Van hieruit gaat de reis verder naar Engeland en dan via Schotland, Ierland, Canada, Verenigde Staten Mexico en nog enkele andere Zuid-Amerikaanse landen om tenslotte te eindigen weer in Schleswig-Holstein.

Het doel van de actie is om het bewustzijn te vergroten over het belang van het voorkomen, herkennen en behandelen van delirium, en om mensen wereldwijd aan te moedigen samen te werken om de impact ervan te verminderen.

Op 12 maart 2025 is het weer World Delirium Awareness Day en ook Mark en zijn team zullen vanuit het Radboudumc weer speciale aandacht vragen voor delirium.

Meer informatie over delirium

Het Radboudumc doet veel onderzoek naar delirium en zet zich in voor meer kennis en bewustwording naar voorspelling en preventie. Meer informatie hierover is onder ander te vinden op onze website.

Vlag volgen? General 2 — World Delirium Awareness Day (deliriumday.com)

 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet