Het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker is gespecialiseerd in de langetermijneffecten van kankerbehandelingen. Sinds kort heeft het centrum een polikliniek voor (jong-)volwassenen die de late effecten van een kankerbehandeling willen voorkomen of vroegtijdig opsporen en behandelen.
De late effecten na een oncologische behandeling kunnen variëren, afhankelijk van het type kanker en de ondergane behandeling. Somatische klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hartfalen, vervroegde overgang of vruchtbaarheidsproblematiek. Psychische klachten kunnen onder andere verwerkings- en acceptatieproblemen zijn, angst voor terugkeer van de ziekte of voor late effecten of herbelevingen van de behandelperiode. Ook vele jaren na de behandeling en genezing kunnen late effecten optreden, waardoor soms bij patiënten twijfel is of hun klachten gerelateerd zijn aan de behandeling.
Voor wie?
De polikliniek van het Expertisecentrum Late Effecten na Kanker is bedoeld voor mensen die op kinder- of volwassen leeftijd een oncologische behandeling hebben ondergaan en die graag geïnformeerd willen worden over welke late effecten er kunnen optreden en welke preventie er mogelijk is. Bij een specifieke hulpvraag als er al klachten zijn, gerelateerd aan de oncologische behandeling, is ook verwijzing mogelijk voor diagnostiek, overleg en advies. Het expertisecentrum is stapsgewijs de verwijsbare patiëntpopulatie aan het uitbreiden. Voor verwijzing gelden voor nu de volgende criteria:
- de patiënt is bij verwijzing 16 jaar of ouder en;
- de oncologische behandeling is minimaal 5 jaar geleden en;
- de patiënt is genezen of recidiefvrij van de behandelde kanker, en;
- de oncologische behandeling heeft plaatsgevonden:
- op een leeftijd jonger dan 18 jaar
- op volwassen leeftijd en betreft:
- lymfeklierkanker (lymfoom behandeling)
- een allogene stamceltransplantatie
- een testistumor
- sarcoom behandeling
Ook als de betreffende oncologische behandeling niet in het Radboudumc heeft plaatsgevonden, is verwijzing naar ons expertisecentrum mogelijk. Voor hulpvragen met spoed is deze polikliniek niet bedoeld.
Screening en advies
Na verwijzing wordt de patiënt gezien op de polikliniek met op dezelfde dag eventuele diagnostiek, zoals bloedonderzoek en bijvoorbeeld op indicatie een echo van het hart.
Op basis van de oncologische behandelgegevens wordt een persoonlijk screeningsplan samengesteld gebaseerd op evidence based richtlijnen. In dit plan staan de oncologische behandelgegevens, de mogelijke risico’s voor de toekomst, eventuele preventiemogelijkheden en signalen om alert op te zijn, zodat de patiënt deze op tijd kan herkennen en kan handelen. Indien nodig kan de patiënt specifieke hulpvragen stellen aan het betrokken multidisciplinaire team met allen specifieke expertise op late effecten op de verschillende orgaansystemen. De huisarts ontvangt een brief met daarin ook een voorgestelde aanpak. Indien nodig is er telefonisch contact met de huisarts om af te stemmen wat nodig en mogelijk is dichtbij de patiënt thuis.
Verwijzing via Zorgdomein
Verwijzing naar het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker is mogelijk via Zorgdomein: interne geneeskunde > overige zorgvragen. Bij twijfel over verwijzing is collegiaal overleg mogelijk via 024-361 39 53.
Het is belangrijk dat bij iedere verwijzing de oncologische behandelgegevens meegestuurd worden, omdat op basis van deze gegevens het screeningsplan opgesteld wordt.
Denk mee over late effecten na kanker
Het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker wil graag in samenwerking met de regio de zorg verbeteren voor mensen die kanker hebben gehad. Daarom is er een werkgroep in oprichting om samen tot oplossingen en verbeteringen te komen. Bent u werkzaam in de eerste of tweede lijn en spreekt u dit aan? Meld u dan aan via polilater@radboudumc.nl.
Meer nieuws
Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag
10 juli 2024Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.
lees meerPassende zorg op de Intensive Care
1 maart 2024Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.
lees meer