Nieuws Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Raymond Koopmans hoogleraar ouderengeneeskunde

20 september 2024

Op vrijdag 20 september ontving prof. dr. Raymond Koopmans, specialist en hoogleraar ouderengeneeskunde, uit handen van Joerie Minses, burgemeester van de Gemeente Heumen, een koninklijke onderscheiding. Deze uitreiking vond plaats in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen na afloop van het UKON-symposium ‘Specialisten in de ouderenzorg zijn goud waard’. Raymond Koopmans is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Raymond Koopmans staat bekend om zijn buitengewone inzet voor de verbinding tussen ouderengeneeskunde en ouderenzorg in Nederland en daarbuiten. Deze verbinding is voor hem belangrijk geweest gedurende zijn 40-jarige loopbaan. Hiermee heeft hij voor patiënten, met name voor hen die zeer specialistische zorg nodig hebben, en het werkveld veel betekend.  

Koopmans begon zijn carrière in 1985 als basisarts in verpleeghuis Margriet in Nijmegen. In 1994 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, zijn promotietraject combineerde hij met zijn baan als verpleeghuisarts bij stichting de Waalboog. Raymond was één van de oprichters van de vervolgopleiding tot verpleeghuisarts – later de vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc.

In 2003 richtte hij, samen met bestuurders van vijf zorgorganisaties, het Universitair Verpleeghuis Netwerk Nijmegen op dat later omgedoopt werd tot het UKON, het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen. Het doel bleef hetzelfde: de ontwikkeling van kennis en kennisproducten voor de langdurige ouderenzorg. Koopmans was 20 jaar voorzitter van het UKON, dat zich ontwikkeld heeft tot een belangrijke regionale, landelijke en internationale partner in de ouderenzorg. 

In 2005 werd hij benoemd tot hoogleraar verpleeghuisgeneeskunde en hoofd van de afdeling Verpleeghuisgeneeskunde in het Radboudumc; de huidige afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. Als hoogleraar heeft Koopmans bijgedragen aan de kennisontwikkeling in de Ouderengeneeskunde en is hij een voorbeeld voor vele promovendi en artsen.

Netwerkbouwer

Raymond zette zich in voor de verbetering van de zorg voor ouderen door netwerken te bouwen en verbindingen te leggen tussen academie, verpleeghuis en maatschappij. Hij is een natuurlijke verbinder en heeft daarmee de basis gelegd voor het UKON.
Ook in zijn diverse andere bestuursfuncties en lidmaatschappen van diverse commissies, beroepsverenigingen en expertpanels zorgt hij voor uitwisseling van kennis.

UKON

Het oorspronkelijke doel van het UKON netwerk was om de praktische kennis uit de afzonderlijke verpleeghuizen met elkaar te delen en deze door te ontwikkelen binnen een netwerk van gelijkgestemden. Raymond wist dit tot een hoger niveau te tillen door zijn buitengewone enthousiasme en zijn visie en inzicht dat het belangrijk was/is om een brug te slaan tussen de academie en de zorg voor ouderen in het brede praktijkveld. Zijn positie als hoogleraar aan de Radboudumc gecombineerd met die van praktiserend specialist ouderengeneeskunde, heeft hier in hoge mate aan bijgedragen. Het succes van het UKON is voor een groot deel aan Raymond Koopmans toe te schrijven. 
Zijn visie en wetenschappelijke inzichten over ruim 20 jaar hebben ervoor gezorgd dat het UKON een waardevolle speler is in de zorgketen en de ouderenzorg, die een toename laat zien aan ouderen met complexe zorgvragen en een afnemend arbeidspotentieel.

Relevantie op de werkvloer

Raymond werd door zijn eerste kennismaking met de zorg voor ouderen in verpleeghuis Margriet gegrepen door de problematiek van kwetsbare ouderen en dat hem in de loop van de jaren niet meer losgelaten.

Bij De Waalboog is Raymond betrokken als wetenschappelijk adviseur en lid van de wetenschapscommissie. Deze rechtstreekse band tussen onderzoek en patiënten zorgde ervoor dat het voor De Waalboog vanzelfsprekend werd om te streven naar het leveren van (wetenschappelijk) onderbouwde zorg en behandeling met een focus op voortdurende verbetering. Hiermee heeft Raymond een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de zorg van de Waalboog.

In al de jaren bij De Waalboog heeft Raymond nooit zijn aanstekelijke enthousiasme en nieuwgierigheid verloren. Hij bleef steeds zoeken naar hoe het beter kan en met name hoe beschikbare kennis daadwerkelijk toegepast kan worden ten bate van de meest kwetsbare (en complexe) groepen. Voor hem bleef de vertaling van wetenschappelijke bevindingen naar toepasbare taal en instrumenten voor zorgverleners aan het bed een belangrijk aandachtspunt, zo niet de meest relevante. 

Verbinding wetenschap en ouderenzorg in de praktijk

Raymond heeft in zijn hele loopbaan de wetenschap gekoppeld aan wat er in de zorg voor (kwetsbare) ouderen nodig is. Met een scherp oog voor de patiënt én de ‘handen aan het bed’ heeft hij op enthousiaste wijze, met gevoel voor verhouding, en gericht op het beste resultaat voor de patiënt en de zorgverlener zijn werk gedaan; zowel als wetenschapper en onderzoeker als in de ouderenzorg zelf.

In zijn afscheidsrede ‘Over complexiteit en de verhalen die verteld moeten worden’ deelde Koopmans zijn passie voor de zorg voor de oudere patiënt met meerdere en complexe aandoeningen met de ruim 650 aanwezigen.

Het Radboudumc is Raymond Koopmans zeer erkentelijk voor zijn enorme inzet en impact op onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg, niet alleen binnen het Radboudumc, maar ook in de praktijk van de ouderenzorg.

Het bestuur en de medewerkers van het Radboudumc feliciteren Raymond Koopmans met deze mooie Koninklijke onderscheiding. 

Voor een vollediger lijst van de activiteiten van professor Koopmans zie de uitgebreidere persoonljke pagina.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Zondag 6 oktober Open dag Radboudumc Tijdens Weekend van de Wetenschap

19 september 2024

Open dag bij het Radboudumc; altijd iets leuks te beleven. Inschrijving voor tijdafhankelijke activiteiten start op woensdag 25 september om 12 uur. Toegang is gratis.

lees meer

Twee miljoen euro voor betere behandeling en uitkomsten COVID-19 bij ouderen

10 september 2021 Onderzoek naar onder meer kwetsbaarheid lees meer

Twee onderzoeks­projecten Radboudumc op Lowlands

7 juli 2021 Ook dit jaar is het Radboudumc weer actief op Lowlands Science. Ditmaal staan er twee Nijmeegse onderzoeksactiviteiten gepland lees meer

Radboudumc ontvangt IMDI-financiering voor twee innovatieve projecten

23 juni 2021 Twee van de negen subsidies in het IMDI programma gaan naar het Radboudumc lees meer

Promotie: Helpt beweging met mentale stimulatie dementie te vertragen?

6 juni 2019 Donderdag 6 juni promoveert Esther Karssemeijer op het effect van beweging en cognitieve stimulatie bij ouderen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet