Nieuws InScience filmfestival met experts van het Radboudumc

11 maart 2024

Filmfestival InScience is terug! Dit festival met maar liefst 53 films met een wetenschappelijk tintje vindt dit jaar van 12 tot en met 17 maart plaats. De hoofdlocatie van InScience is filmtheater LUX in Nijmegen. Zoals elk jaar werken experts van het Radboudumc mee aan verschillende programma's, onder meer op het gebied van niertransplantaties, taalgebruik bij videoconsulten en mindfulness. 

Zes dagen lang vertoont InScience de meest indrukwekkende wetenschapsfilms die in het afgelopen jaar zijn verschenen, 53 titels in totaal, waarvan ruim dertig premières. Elke filmvertoning wordt ondersteund door een gesprek, waarin filmmakers, topwetenschappers en andere deskundigen voorafgaand of na afloop de films verder uitdiepen. Ook deskundigen en onderzoekers van het Radboudumc werken mee aan verschillende programmaonderdelen. 

A Still Small Voice - met Anne Speckens 

In A Still Small Voice volgen we kapelaan Mati aan het werk in het ziekenhuis, waar ze leert spirituele zorg te bieden aan mensen die geconfronteerd worden met ingrijpende levensveranderingen.

TALK: Adem in, adem uit. Anne Speckens begeleidt het publiek de stilte in. Zij doet onderzoek naar het gebruik van mindfulness voor zorgmedewerkers die te maken hebben met hoge werkdruk en stressvolle omstandigheden. 

Wanneer? Dinsdag 12 maart om 21.45 uur. Meer info en tickets

Fauna - met Judith Homberg en Jos Smits

Geitenherder Valeriano woont aan de rand van Barcelona, naast een laboratorium voor dierproeven, waar hij ook voor werkt. Terwijl hij met lede ogen aanziet hoe zijn beroep langzaam maar zeker uitsterft, lijken de wetenschappers drukker dan ooit met hun jacht op nieuwe medicijnen en vaccins. Een documentaire die mens, natuur en wetenschap met elkaar verbindt door het persoonlijke verhaal van deze geitenherder, die ziek is en zijn pijn stilt met pillen.

TALK: Dierproeven, een noodzakelijk kwaad? Gaat de medische innovatie achteruit zonder proefdieren of kunnen we ons redden met alternatieven? Voorafgaand aan de film gaan we in gesprek. Judith Homberg doet gedragsonderzoek met ratten en breekt een lans voor zo diervriendelijk mogelijke experimenten. Jos Smits ontwikkelt huidorganoïden: stukjes in het lab gekweekte huid. Frans Stafleu van de Universiteit Utrecht is dierethicus. 

Wanneer? Vrijdag 15 maart om 19.30 uur. Meer info en tickets

Stand-up Science in LUX Café - met Martijn en Wyke Stommel

Van lichte kwalen tot serieuze diagnosegesprekken: sinds corona zijn beeldbelgesprekken met de dokter niet meer uitzonderlijk. Maar hoe werkt het contact tussen patiënt en arts via een scherm eigenlijk precies? Dat vroegen chirurg Martijn Stommel en gesprekswetenschapper Wyke Stommel (Radboud Universiteit) zich ook af. De broer en zus sloegen de handen ineen en onderzochten overeenkomsten en verschillen tussen beeldbelconsulten en ziekenhuisconsulten.

Wanneer? Zaterdag 16 maart van 15.00 tot 15.30 uur. Gratis toegang, tickets niet nodig. Meer info.

The Inventor – met Lucas Boer

Een charmant stop-motion avontuur over het leven van de legendarische wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci, waarin de focus vooral ligt op zijn onstilbare nieuwsgierigheid en experimenteerdrift. Met zijn werk probeert hij het antwoord te vinden op de ultieme vraag: wat is de zin van het leven? De vrolijke animatiefilm voor jong en oud is geregisseerd door Pixar-veteraan Jim Capobianco, die eerder het scenario voor Ratatouille schreef.

TALK: Wat kunnen we leren van de eindeloze nieuwsgierigheid van Leonardo Da Vinci? En hoe zou hij die uiten met de technieken van nu? Lucas Boer is preparateur en conservator bij het Museum voor Anatomie en Pathologie. Hij geeft ons een reis door ons lichaam. Een tour die we volgen aan de hand van menselijke preparaten en middels VR-brillen waarmee we dieper de lichaamsdelen in kunnen duiken. 

Wanneer? Zondag 17 maart om 11.00 uur. Meer info en tickets

Confessions of a Good Samaritan – met Maaike Bennett en Marije Baas 

Zou jij een nier doneren aan iemand die je niet kent om het leven van diegene te redden? Filmmaker Penny Lane gaat in Confessions of a Good Samaritan op een persoonlijke zoektocht naar de aard van altruïsme, door één van haar nieren te doneren aan een onbekende. In haar documentaire duikt ze in de ethische vragen rondom orgaantransplantatie en maakt ze uitstapjes naar filosofie en sociologie.

TALK: We gaan samen op zoek naar de factoren die meespelen bij de keuze voor nierdonatie aan familie, vrienden of vreemden. We doen dat met Maaike Bennett en Marije Baas van ons nierdonatieteam. We gaan in gesprek over het proces van orgaandonaties en de ethische kwesties die daarmee gepaard gaan.

Wanneer? Zondag 17 maart om 17.15 uur. Meer info en tickets

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet