Omgevingsfactoren hebben een grote invloed op de kans op psychische problemen. Denk aan waar je woont, je inkomen, vervuiling en het klimaat. Wetenschappers willen beter begrijpen hoe deze factoren onze geestelijke gezondheid beïnvloeden en zoeken naar manieren om psychische klachten te verminderen. Grote hoeveelheden van verschillende soorten data helpen hierbij. Onderzoekers hebben in Nature Mental Health uitgelegd hoe je data van over de hele wereld kunt combineren om betrouwbare resultaten te krijgen.
Verstedelijking en klimaatverandering zijn voorbeelden van ontwikkelingen die invloed hebben op onze omgeving én op onze gezondheid. Ze verhogen het risico op aandoeningen zoals depressie en angststoornissen. In het environMENTAL-project onderzoeken deskundigen hoe de omgeving het risico op psychische problemen verhoogt. Andre Marquand, hoogleraar Computationele psychiatrie van het Radboudumc, speelt een belangrijke rol in dit project.
‘Voor het volledige plaatje moeten we data van verschillende bronnen en metingen samenbrengen’, zegt Marquand. Maar dit is lastig, omdat niet alle data op dezelfde manier zijn verzameld. Marquand en zijn team werken aan manieren om data uit verschillende onderzoeken wereldwijd te combineren. Ze stellen vier stappen voor: Eerst wordt de kwaliteit van de data gecontroleerd. Daarna zorgen ze ervoor dat alles op dezelfde manier wordt gemeten. Vervolgens gebruiken ze speciale statistieken om de data samen te voegen. Ten slotte wordt alles opnieuw gecheckt om zeker te weten dat de data bruikbaar en betrouwbaar is. Met deze uitgebreide data hopen de wetenschappers beter te begrijpen hoe mensen reageren op hun omgeving en zo te voorspellen hoe hun mentale gezondheid zich zal ontwikkelen.
Het artikel van Marquand is onderdeel van een serie van de Earth, Brain, Health Commission (EBHC), een samenwerking tussen het environMENTAL-project en uitgever Springer Nature. Deze samenwerking wil kennis over geestelijke gezondheid en de invloed van de omgeving op één plek verzamelen. Dit kan helpen bij het nemen van belangrijke beleidsbeslissingen. EBHC brengt onderzoekers, bedrijven zoals Google, en beleidsorganisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie samen.
‘Dit is een unieke kans om met wetenschap de gezondheid van de toekomstige generaties te verbeteren’, zegt Marquand. EBHC zal de komende jaren wetenschappelijke studies publiceren die dienen als ondersteuning van beleidsadviezen. Volgens Marquand zullen aangepaste omgevingsfactoren, vooral sociaal-economische omstandigheden, de druk op de geestelijke gezondheid verminderen, en helpen mensen zich beter aan te passen aan een veranderende wereld.
Over de publicatie
Het artikel is gepubliceerd in Nature Mental Health: A protocol for data harmonization in large cohorts - Maja Neidhart, Rikka Kjelkenes, Karina Jansone, Barbora Rehák Bučková, Nathalie Holz, Frauke Nees, Henrik Walter, Gunter Schumann, Michael A. Rapp, Tobias Banaschewski, Emanuel Schwarz & Andre Marquand namens het environMENTAL consortium. DOI: doi.org/10.1038/s44220-024-00315-0.