Luchtlekkage van de longen komt vaak voor na een longoperatie. Bob Hermans van het Radboudumc promoveert op onderzoek naar een nieuwe weefselpleister, die goede resultaten laat zien in een diermodel.
Jaarlijks krijgen wereldwijd meer dan twee miljoen mensen longkanker. Naar schatting wordt een kwart van hen geopereerd en kampen daarna ongeveer 50.000 mensen met een zogenoemde langdurige luchtlekkage. “Na zo’n longoperatie ontsnapt bij veel patiënten nog wel wat lucht vanuit de long”, zegt Bob Hermans, arts-assistent op de afdeling hartlong chirurgie aan het Radboudumc. “In veel gevallen is dat na enkele dagen over, maar als dat langer duurt en niet vanzelf dichtgaat spreken we van langdurige luchtlekkage. Dit leidt tot een langere ligduur, meer complicaties en sterfte en hogere kosten.”
Lekkages in de long dichten
Een wond aan de longen – na een operatie of ongeluk – kan bijvoorbeeld worden gehecht, dicht geniet of gelijmd met een spray of pleister. De keuze is vaak afhankelijk van de aard van de wond. Hermans: “Longweefsel is erg teer en hechtingen zijn eigenlijk alleen in het wat stevigere omhullende longvlies aan te brengen, met een kans op scheuren. Ook de andere technieken hebben hun eigen nadelen. Zo laten pleisters vaak weer los bij de normale longbewegingen na de operatie. We hebben onderzocht hoe een nieuwe pleister, een patch, het in dat opzicht doet. We hebben gekeken of hij goed blijft plakken, de wond effectief afdicht, veilig te gebruiken en biologisch afbreekbaar is.”
Bestaande pleister, nieuwe toepassing?
De pleister is een bestaand product, ontwikkeld door het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies en eind 2023 op de markt gebracht door het bedrijf Ethicon. Overigens niet als een pleister om luchtlekkage te dichten maar als een dun sponsje om snel en effectief bloedingen te stelpen (hemostaticum). Hermans: “We hebben hetzelfde materiaal dus getest voor een nieuwe toepassing, namelijk het dichten van luchtlekkages. In ons onderzoek vooralsnog in een diermodel en de eerste resultaten zijn positief. De pleister heeft een grote plakkracht en blijft in vergelijking met andere pleisters goed zitten. Het materiaal veroorzaakt ook geen extra ontstekingsreacties, laat normale wondgenezing toe en lijkt na zes weken helemaal opgelost.”
Ziek longweefsel
Die eerste resultaten maken de patch interessant voor verder onderzoek. Belangrijke zaken die volgens Hermans nog goed bekeken moeten worden zijn de effectiviteit en veiligheid op lange(re) termijn. “Met name bij patiënten bij wie de longen minder goed functioneren door bijvoorbeeld COPD of een andere longaandoening. Luchtlekkage van de longen zien we vooral in deze patiëntengroep, terwijl ik mijn onderzoek uitsluitend heb uitgevoerd op gezond longweefsel.”
-
Promotie Bob Hermans is op 17 december 2024. Titel van zijn proefschrift: Een nieuwe longpleister om luchtlekkage te voorkomen na longoperaties
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.