Nieuws Drie Nijmeegse onderzoeksprojecten gehonoreerd

25 juli 2024

Lot de Witte, Dulce de Lima Cunha en Maike Hansen hebben een projectsubsidie ontvangen van NWO in de Open Competitie ENW. Hierin komen projecten aan bod die gebaseerd zijn op nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek. Het ENW-domein kent financieringsvormen voor kleinschalige (XS, M) en grootschalige (XL) subsidies. Dit zijn de projecten:

 

Lot de Witte - MEA-LINK: een nieuwe technologie om inflammatoire aanjagers van neuronale activiteit te identificeren
Zo dynamisch als onze gedachten kunnen schakelen van de ene naar de andere, zijn de hersenen voortdurend bezig met het aanpassen van hun netwerken. Onze hypothese is dat inflammatory moleculen, traditioneel bekend van het bestrijden van infecties, een sleutelrol spelen bij die snelle plastische veranderingen in de hersenen. Om dit proces in de menselijke hersenen beter te begrijpen, hebben we een nieuw platform ontwikkeld op basis van menselijke stamcellen, vrij van dierproeven, waarmee we het vuurpatroon van neuronen kunnen verbinden met ontstekingsmoleculen die tegelijkertijd worden vrijgegeven. We zullen dit platform gebruiken om onbekende inflammatoire drijfveren van hersenen activiteit te identificeren.            

 

Dulce de Lima Cunha - Onderzoek naar 3D-cellen uit hoornvliesorganoïden als nieuwe celtherapiebenadering voor hoornvliesblindheid
Het hoornvlies is een transparant weefsel dat essentieel is voor het zicht, onderhouden door limbus epitheliale stamcellen (LESC). Schade aan deze cellen veroorzaakt limbus stamceldeficiëntie (LSCD), wat leidt tot blindheid, en huidige behandelingen zijn grotendeels afhankelijk van beperkte donorceltransplantatie. In dit voorstel streef ik ernaar 3D-hoornvliesorganoïden te genereren uit geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC), die de natuurlijke micro-omgeving van het hoornvlies beter kunnen nabootsen en daardoor tot rijpere LESC kunnen leiden. Dit risicovolle project wil deze LESC zuiveren en testen op geschiktheid voor transplantatie, mogelijk een nieuwe celtherapie biedend voor alle LSCD-patiënten.                  

 

Maike Hansen - Plasticiteitsmodulatoren voor kankercellen ontdekken
Kanker is wereldwijd een van de grootste doodsoorzaken. Resistentie tegen kankerbehandeling is nog steeds de voornaamste oorzaak van terugvallen bij patiënten en een van de voornaamste doodsoorzaken. Kankercellen kunnen tijdelijk een geneesmiddeltolerante toestand binnengaan die het daaropvolgende ontstaan van resistentie zal versimpelen. Dit gedrag staat bekend als plasticiteit. Of en hoe we plasticiteit kunnen aanpakken, is nog onbekend. Hier stellen wij voor om moleculen te identificeren die plasticiteit kunnen moduleren en kunnen voorkomen dat tolerantie tegen kankerbehandeling ontstaat. Deze resultaten zullen naar verwachting ons begrip van resistentie in kankercellen transformeren en nieuwe mogelijkheden openen om resistentie te voorkomen.                     

Meer nieuws


Vrouwen ontwikkelen vaker milde variant ziekte van Stargardt

23 mei 2024

Bij de milde vorm van de ziekte van Stargardt, een erfelijke oogziekte, krijgen vrouwen vaker problemen met zicht dan mannen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Stéphanie Cornelis.

lees meer

ZonMw Parel voor Kees Kramers en Jelle Tichelaar Erkenning praktijkinitiatief voor beter voorschrijven geneesmiddelen

12 april 2024

Kees Kramers en Jelle Tichelaar ontvingen op 11 april 2024 een ZonMw Parel voor de ontwikkeling van een landelijke farmacotherapeutische eindtoets.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet