Van een slim horloge dat een hartstilstand kan meten tot huid-op-huidcontact tussen moeder en kind. En van AI die helpt om darmpoliepen op te sporen tot speeksel meten bij kinderen. Dit is de top 10 populairste wetenschappelijke nieuwsberichten van dit jaar, die verschenen zijn op onze website.
1. Hulp van AI verbetert kijkonderzoek van de darm
Wanneer AI meekijkt bij een onderzoek van de dikke darm, levert dat veertig procent meer opgespoorde darmpoliepen op. Dat zijn structuren die een voorloper kunnen zijn van kanker. Dit onderzoek kreeg aandacht bij o.a. RTL Nieuws en Op1.
Arts-onderzoeker Michiel Maas vertelt bij Op1 hoe AI voordelen biedt bij het kijkonderzoek van de dikke darm. Bron: Op1.
2. Speeksel toont ernst van terugkerende luchtweginfecties bij kinderen
Een meting in speeksel geeft veel beter de ernst van terugkerende luchtweginfecties bij kinderen weer dan de standaard bloedmeting, blijkt uit onderzoek van kinderinfectioloog Lilly Verhagen. Een speekselmeting levert daarmee waardevolle informatie voor de behandeling, en is bovendien prettiger voor kinderen. Onder andere te zien bij NOS en RTL Nieuws.
3. Huid-op-huid contact met moeder beïnvloedt microbioom baby
Het microbioom van een baby verandert wanneer de baby vijf weken lang dagelijks een uur huid-op-huid contact heeft met de moeder. Dat blijkt uit onderzoek van Henrik Eckermann. Bij veel huid-op-huid contact slapen baby’s meer en huilen minder, en moeders zijn minder angstig en moe.
4. Magnesium: vergeten mineraal staat volop in de belangstelling
Het mineraal magnesium krijgt veel aandacht in de media, vooral omdat influencers het aanprijzen als wondermiddel. Jeroen de Baaij en Joost Hoenderop publiceerden een review over het belang van magnesium voor verschillende processen in het lichaam. Het bericht hierover is al meer dan 40.000 keer bekeken.
5. AI beoordeelt prostaatkanker op MRI nauwkeuriger dan radiologen
AI herkent prostaatkanker vaker dan radiologen. Daarnaast slaat AI de helft minder vaak vals alarm. Deze conclusies trekken Henkjan Huisman en Maarten de Rooij. Dit is de eerste grote studie waar een internationaal team op een transparante manier AI evalueert en vergelijkt met de beoordeling door radiologen en klinische uitkomsten. Onder andere bij NOS, De Gelderlander en NRC.
6. Slim horloge stelt hartstilstand betrouwbaar vast
Onderzoekers waaronder Judith Bonnes kunnen met een smartwatch betrouwbaar meten of de bloedsomloop stilvalt bij een patiënt, zoals bij een hartstilstand. Ze toonden dat aan bij 291 patiënten die een operatie ondergingen, waarbij de bloedsomloop standaard onderbroken moet worden. Onder andere bij Hart van Nederland, EditieNL en Het Parool.
7. Vaccin met kreupele parasiet beschermt tegen malaria
Inenting met genetisch verzwakte malariaparasieten beschermt zeer goed tegen malaria, blijkt uit onderzoek van het LUMC en Radboudumc. Negen van de tien vrijwilligers was in de studie dankzij de kreupele parasieten beschermd tegen de ziekte. Matthew McCall kwam hierover aan het woord in NRC, en internationaal kreeg dit onderzoek veel aandacht.
8. Hoe betrek je ouders bij medische beslissingen over heel jonge kinderen?
Bij complexe medische beslissingen tijdens de zwangerschap of bij heel jonge kinderen, speelt niet alleen het medische perspectief van de arts een rol, maar ook de waarden van de ouders. Het kan voor artsen in de praktijk een uitdaging zijn om daar rekening mee te houden. Interviews met Rosa Geurtzen in onder andere Trouw, De Gelderlander en DOQ.
9. Smartwatch brengt onzichtbare symptomen van Parkinson in beeld
Naast traagheid en trillen ervaren mensen met de ziekte van Parkinson ook klachten die niets met bewegen te maken hebben. Deze symptomen, zoals slaapproblemen, hebben veel impact op de kwaliteit van leven. Wetenschappers, waaronder Jules Janssen Daalen en Bas Bloem, laten zien dat slimme sensoren deze symptomen in de thuissituatie kunnen meten.
10. Scan gebaseerd op speeksel van hagedis vindt zeldzame tumor
Een nieuwe PET-scan spoort met hoge betrouwbaarheid goedaardige tumoren op in de alvleesklier. Met de huidige scans zijn deze insulinomen vaak niet te vinden, terwijl ze wel klachten veroorzaken door een te lage bloedsuikerspiegel. Is de tumor eenmaal gevonden, dan is een operatie mogelijk. Aandacht voor dit werk van Martin Gotthardt en Marti Boss met verhalen van patiënten in De Telegraaf en De Gelderlander.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.