Dilemin Yildiz en Femke van Hout van het Radboudumc ontvangen een Christine Mohrmann Stipendium. Zij behoren tot de groep van tien vrouwelijke promovendi die deze beurs ontvangen van de Radboud Universiteit. Doel van het stipendium is de promovendi aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten.
Het stipendium ter waarde van 6000 euro stelt promovendi in de gelegenheid om bijvoorbeeld een periode door te brengen aan een universiteit in het buitenland of op een andere manier verdieping aan hun onderzoek te geven.
Het college van bestuur van de Radboud Universiteit kent de Christine Mohrmann Stipendia (tot en met 2015: Frye stipendia) sinds 1990 jaarlijks toe aan veelbelovende vrouwelijke promovendi. De tien laureaten van 2024 zijn: Maria den Hartog, Dilemin Yildiz, Dian Schrauwen, Tjits van Lent, Anna Oldeman, Gisela Otto, Femke van Hout, Judith van der Knaap, Tessa Ubels en Lucy Spoliar.
Dilemin Yildiz – onderzoek naar zeldzame nierziekten
Dilemin Yildiz doet onderzoek naar zeldzame nierziekten waarbij het nierfilter is beschadigd. Tijdens haar promotieonderzoek ontwikkelde Dilemin een orgaan-op-een-chip model. In dit nierfilter model kunnen twee verschillende soorten niercellen, die een rol spelen in het filteren van het bloed, in een micro-omgeving met elkaar kunnen communiceren. Ze onderzoekt onder meer welke communicatiesignalen zijn verstoord en hoe die signalen weer geactiveerd kunnen worden. Het stipendium maakt het mogelijk om van haar samenwerkingspartners in Boston (Harvard University) een geavanceerde techniek te leren om haar nierfilter-op-een-chip verder te verfijnen. Uiteindelijk kan het model dat Dilemin ontwikkelt in de toekomst gebruikt worden als vervanging van dierproeven.
Femke van Hout – onderzoek naar virusoverdracht door muggen
Femke van Hout bestudeert de mechanismen die virustransmissie door Aedes muggen bepalen. Deze muggen zijn berucht voor het verspreiden van ziektes zoals Zika en Dengue. Femke beoogt te begrijpen waarom deze muggen zo goed zijn in het verspreiden van virussen. Momenteel ontwikkelt ze methoden om de respons van muggen op virale infectie te doorgronden, specifiek op het niveau van genexpressie. Tijdens haar bezoek aan KTH Stockholm zal Femke het stipendium gebruiken om het gebruik van deze methoden uit te breiden van celkweekmodellen naar daadwerkelijke muggenweefsels.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.