Bij verwijdering van bottumoren worden holtes vaak opgevuld met materiaal om botgroei te stimuleren. Is dit materiaal te combineren met een medicijn dat kanker bestrijdt? Onderzoekers van het Radboudumc publiceren in Acta Biomaterialia hun bevindingen.
De holte die ontstaat na verwijdering van een bottumor wordt vaak opgevuld met granulaat, met synthetische korrels calciumfosfaat of keramiek. Deze korrels stimuleren de regeneratie van bot en maken het zo weer sterker. Jeroen van den Beucken, die in het Radboudumc onderzoek doet naar regeneratieve biomaterialen: “Helaas keert de tumor toch vaak weer terug. Dat bracht ons op het idee om te onderzoeken of we het granulaat ook kunnen ‘laden’ met chemotherapie.”
Lokaal effect
Voor het onderzoek, gepubliceerd in Acta Biomaterialia, gebruikte hij materialen die vooral worden gebruikt in de orthopedie (MBCP®) en de Tandheelkunde (Bio-Oss®). Als medicijn tegen kanker koos hij voor het veelgebruikte cisplatine. Beide botmaterialen nemen het cisplatine goed op. Daardoor ontstaat in principe materiaal dat niet alleen bot regenereert, maar lokaal ook een chemotherapeutisch effect heeft voor de achtergebleven tumorcellen. “Dat is een groot voordeel”, zegt van den Beucken, “want bij de gebruikelijke kuur komt cisplatine overal in het lichaam terecht. Nu werkt het vooral op de plek waar het moet werken. Natuurlijk komt ook een klein beetje van het middel uiteindelijk ook in de lever en nieren terecht, maar in veel lagere concentraties. Dat geeft dus ook minder bijwerkingen.”
Interessante ontwikkeling
Er is nog geen diermodel waarin Van den Beucken tegelijkertijd de effecten van de botregeneratie en de chemotherapie kan testen. “Dat hebben we daarom afzonderlijk gedaan”, zegt hij. “Dan zien we dat toevoeging van cisplatine de regeneratie van bot niet verstoort. En het granulaat blijkt het opgenomen cisplatine geleidelijk af te geven, waardoor het werkt tegen kankercellen die daar nog lokaal aanwezig zijn.” Op basis van dit experimenteel onderzoek is een verdere ontwikkeling van deze combinatie interessant. “Zeker”, zegt Van den Beucken. “Op de eerste plaats worden beide granulaten en cisplatine al lang gebruikt in de geneeskunde. Mocht verder onderzoek positief uitvallen, dan maakt dat toelating tot de markt waarschijnlijk een stuk gemakkelijker.”
Naar de kliniek?
Verder onderzoek vindt mogelijk plaats met Biomatlante, dat het orthopedische granulaat MBCP® vermarkt. “Voor het nu gepubliceerde onderzoek leverde het bedrijf belangeloos testmateriaal aan en het heeft met interesse kennis genomen van onze onderzoeksresultaten”, zegt Van den Beucken. “Op dit moment lopen er contacten om te zien of we het onderzoek kunnen voortzetten om het verder naar de kliniek te brengen.”
-
Publicatie in Acta BioMaterialia: Cisplatin-Functionalized Dual-Functional Bone Substitute Granules for Bone Defect Treatment after Bone Tumor Resection – Zhule Wang, Mark Kregel, Jean-Luc Meijers, Jordi Franch, Vincent M.J.I Cuijpers, David Ahlers, Uwe Karst, Piet Slootweg, Ingrid CM Van Der Geest, Sander CG Leeuwenburgh, Jeroen JJP van den Beucken
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.