In samenwerking met VeiligheidNL heeft ook het Radboudumc meegedaan aan de telling van ongevallen met fatbikes. De resultaten zijn vandaag bekend gemaakt door VeiligheidNL.
In de eerste week van oktober belandden 1.291 mensen op de spoedeisende hulp (SEH) door een fietsongeval. 96 slachtoffers zaten op een fatbike als bestuurder of passagier. Overige e-bikes en andere fietsen waren verantwoordelijk voor respectievelijk 480 en 715 SEH-bezoeken. Daarnaast vond twee derde van de fatbike-ongevallen plaats in een Randstedelijke provincie. Dit blijkt uit de resultaten van de meetweek fietsongevallen, waarvoor alle 82 Nederlandse SEH’s het aantal fietsongevallen registreerden. Bij de aanname dat deze week een gemiddelde week was, is de grove schatting dat er jaarlijks 5000 fatbikers op de SEH worden behandeld.
Stijn Nelen, kindertraumachirurg Radboudumc Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg: "De cijfers laten zien dat de Nederlandse verkeersveiligheid in het gedrang komt; de fatbike is een volgende uitdaging hierin."
Meetweek fietsongevallen
Om op korte termijn meer inzicht te krijgen in het aantal ongevallen met een fatbike en deze ook te kunnen vergelijken met de e-bike en andere fietsen (inclusief racefiets en mountainbike), organiseerde VeiligheidNL samen met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) en Artsen voor Veilig Fietsen (AvVF) van 30 september tot en met 6 oktober 2024 een meetweek fietsongevallen.Alle 82 Nederlandse SEH’s turfden een week lang ieder SEH-bezoek door een ongeval met een fatbike, e-bike of andere fiets (inclusief racefiets en mountainbike).
De registratie geeft inzicht in absolute aantallen:
- Leeftijdscategorieën van slachtoffers per type fiets;
- Soort letsel van slachtoffers per type fiets;
- Of het slachtoffer bestuurder of bijrijder was;
- Het wel of niet dragen van een fietshelm;
- Wel/geen opname in het ziekenhuis of operatie.
Let op: de wijze van registratie door middel van turven kent beperkingen. Zo is het niet mogelijk om verbanden te leggen tussen de bovengenoemde registratiecategorieën. Omdat de gegevens niet naar individuele gevallen of personen herleidbaar mogen zijn, worden er geen cijfers van specifieke regio's of individuele ziekenhuizen gedeeld. Het complete persbericht is te lezen op VeiligheidNL.
Meer informatie over het Expertisecentrum Kindertrauma en -brandwondenzorg van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis lees je hier.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Maak kennis met ... de physician assistant
10 oktober 2024Lees meer over wat het werk van een Physician Assistant inhoudt.
lees meerAandoeningen tien patiënten ontrafeld in 48 uur tijdens Undiagnosed Hackathon 2024 Mooi voorbeeld van hoe effectief open samenwerking kan zijn in de zorg
10 juni 2024De Undiagnosed Hackathon - De kracht van open samenwerking die leidt tot mooie resultaten met grote gevolgen voor patiënten en hun naasten..
lees meer