Nieuws Academische Alliantie richt blik op de toekomst

6 december 2024

De Academische Alliantie (Radboudumc en Maastricht UMC+) is al sinds 2018 een feit. Op verschillende gebieden wordt al gewerkt aan kennisverbreding en wordt er gekeken naar samenwerkingskansen om de kwaliteit van zorg voor onze patiënten te optimaliseren in onze regio en daarbuiten. 
Tijdens de bijeenkomst dit najaar onderzochten dit keer de directies van de patiëntenzorgcentra verdere samenwerkingsgebieden en deelden zij toekomstplannen en ideeën over patiëntenzorg en gerelateerde thema’s. Daarnaast werd er ook stilgestaan bij een aantal langer lopende inspirerende samenwerkingen en was er voldoende ruimte voor nadere kennismaking en ‘first-dates’.

Samenwerken in Schedelbasispathologie – een best practice

Een van de langer lopende succesvolle samenwerkingen waarin KNO-artsen en neurochirurgen elkaar hebben gevonden is die van de schedelbasispathologie. KNO-arts Dirk Kunst van het Radboudumc (voorzitter kernteam) en neurochirurg Yasin Temel van Maastricht UMC+ vertelden over hoe deze samenwerking tot stand is gekomen, wat het hun teams oplevert en – belangrijker nog - wat het betekent voor de zorg voor patiënten.

De zorg voor deze patiënten wordt gegeven vanuit het Radboudumc – MUMC+ Expertisecentrum voor Schedelbasis Aandoeningen. Met zo’n 450-500 patiënten per jaar behandelt dit centrum de meeste patiënten met schedelbasis aandoeningen in Nederland. Ook internationaal heeft dit centrum al ruim zijn sporen verdiend.

Naast patiëntenzorg worden zo’n 10-15 publicaties per jaar afgeleverd en worden momenteel zo’n 9 promovendi begeleid. Patiënten krijgen ruim aandacht tijdens de georganiseerde patiënten dagen; voor collega’s uit de Alliantie en andere geïnteresseerden zijn er de inspiratiedagen.

Landelijke en Europese impact

Het centrum staat aan de basis van het Landelijk Overleg EC Schedelbasispathologie (LOES), waarvan het de oprichter is en de voorzitter levert. Ook wordt gewerkt aan een landelijke kwaliteitsregistratie schedelbasistumoren die kan helpen bij het verbeteren van de zorg voor deze patiënten. Op Europees niveau speelt het centrum een belangrijke rol in de European Skull Base Society (ESBS). Dirk Kunst is voorzitter van beide organisaties en kan zo toezien op optimale kennisdeling en kruisbestuiving.
Gevraagd naar het succes van deze samenwerking zijn Kunst en Temel eensgezind: ”Verbinding komt tot stand als je open met elkaar communiceert; collega’s op beide locaties (kunnen) werken en gezamenlijk onderzoek vanuit beide huizen wordt aangemoedigd.”

Schedelbasispathologie

Schedelbasispathologie omvat het overgangsgebied tussen KNO-heelkunde en Neurochirurgie; het betreft een complexe anatomie van o.a. de hersenstam, en bloedvaten en alle hersenzenuwen; diagnostiek, operaties. De nazorg vraagt hierdoor specialistische kennis en expertise.

Samen werken aan gezond leven

Het Radboudumc en Maastricht UMC+ werken sinds 2018 samen in de Academische Alliantie en vormen zo het academische hart van Zuid en -Oost Nederland. We werken onder andere samen op het gebied van academische patiëntenzorg,  wetenschap en onderwijs en opleiding.

De maatschappelijke ontwikkelingen om ons heen vragen steeds meer om innovatieve technologieën en nieuwe zorgconcepten. Door onze samenwerking ontstaat enerzijds synergie, anderzijds zijn we complementair aan elkaar in onze kerntaken. Dit vormt een stevige basis voor verdere ontwikkeling en innovatieversnelling in de zorg, onderzoek en onderwijs. De bundeling van kennis en expertise vergroot onze innovatiekracht - een kernwaarde van UMC’s; onmisbaar om de zorg van de toekomst vorm te geven.

Voor patiënten betekent de samenwerking een breder aanbod van hoog-specialistische zorg in de eigen regio. Op het gebied van onderwijs en opleiding creëren we synergie, via gezamenlijk aanbod van leerstoelen, opleidingen en stages. Dat biedt onze studenten meer mogelijkheden tot ontwikkeling en verbreding. Onze onderzoekers krijgen meer kansen om samen innovaties te versnellen, via gezamenlijke onderzoeksprojecten en gedeelde infrastructuur.

Met de hoog-specialistische zorg die wij met de Alliantie kunnen bieden aan patiënten in onze regio en daarbuiten, kunnen we een betekenisvolle impact hebben op de gezondheidszorg nu en in de toekomst. Samen werken aan gezond leven!

Schedelbasispathologie is een voorbeeld van de samenwerking tussen het Radboudumc en het Maastricht UMC+ in de Academische Alliantie. Op een groot aantal andere gebieden wordt ook succesvol samengewerkt en er komen steeds meer initiatieven bij. Om onze collega’s hierbij te ondersteunen worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, ervaringen gedeeld en nieuwe initiatieven besproken.

Benieuwd naar de Academische Alliantie en andere projecten? Klik dan hier.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet