Nieuws Aandacht voor hartfalen tijdens de Nationale Hartfalenweek

24 april 2024

Deze week, van 22 tot en met 28 april, is de Nationale Hartfalenweek. Daarom vraagt het hartfalenteam van het Radboudumc vandaag aandacht voor chronisch hartfalen. U bent van harte welkom bij de informatiestand voor het restaurant in gebouw B (route 607).

Op dit moment zijn 600.000 Nederlanders gediagnosticeerd met hartfalen. Daarnaast weten ongeveer 315.000 Nederlanders niet dat zij hartfalen hebben. Het aantal mensen met hartfalen zal in de komende jaren flink toenemen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat mensen steeds ouder worden.

Water drinken en zout eten van invloed op hartfalen?

Hartfalen is een ernstige ziekte, en heeft een grote impact op het dagelijks leven van patiënten en hun omgeving. Medicatie heeft een prominente plek in de behandeling, maar ook leefstijl is van invloed.

In de FRESH-UP-studie (the Fluid REStriction in Heart failure vs liberal fluid UPtake) onderzoekt het Radboudumc hoe zinvol de huidige vochtbeperking van 1.5 liter is. En of het veilig is om deze richtlijn los te laten.

In veel levensmiddelen is zout verwerkt, waardoor mensen ‘ongemerkt’ veel meer zout binnenkrijgen dan de aanbevolen 6 gram per dag. Onze partner Vermaat gaat hier in ons restaurant heel bewust mee om, en streeft er naar de hoeveelheid zout in het eten te beperken.

Doe de zouttest of proef een van de (zoutarme) hapjes

Aandacht voor leefstijl is vaak al onderdeel van de zorg op de afdeling Cardiologie. Om zorgverleners te bedanken en blijven motiveren om het leeftstijlgesprek aan te gaan, komen we ook op de afdeling langs met hapjes die weinig tot geen zout bevatten.

Bent u ook benieuwd naar deze hapjes? Proef ze bij de informatiestand voor het restaurant. U kunt daar ook uw kennis over zout testen middels de zoutmetertest. Of raad hoeveel zout er in de pot zit en win een kookboek van Jansen&Jansen. Het team staat van 09.00 tot 16.30 uur voor u klaar voor al uw vragen over hartfalen.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie de pagina over de polikliniek Hartfalen.

Meer nieuws


NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet