Nieuws 4Daagse-onderzoek 2024 in teken van eiwitten en scheeflopen

5 juli 2024

Het 4Daagse-onderzoek richt zich dit jaar op verschillende onderzoeken, waarbij een studie naar mensen die gedurende de Nijmeegse 4Daagse steeds schever gaan lopen het meest in het oog springt. Daarnaast onderzoekt Radboudumc-inspanningsfysioloog Maria Hopman met haar team verschillende soorten eiwitten die het spierherstel moeten bevorderen. Bij een hittegolf volgt ook een vervolgonderzoek naar witte en zwarte kleding.

Eiwitten

Naarmate mensen ouder worden, verliezen ze meer spiermassa. Hoe houd je spiermassa en spierkracht op peil? Eiwitten vormen een deel van de oplossing. De inname van voldoende eiwitten, verdeeld over de dag, heeft een positief effect op spierherstel en spiermassa. Hopman: ‘Actieve ouderen krijgen het advies meer eiwit in te nemen. Uit ons eerdere onderzoek onder Vierdaagselopers, bleek dat ongeveer de helft hier niet aan voldoet.’

Daarom start ze nu een studie waarbij deelnemers boven de 60 jaar extra eiwitten innemen. Deze eiwitten krijgen ze in de vorm van plantaardig of dierlijk poeder of door eiwitrijke producten uit de supermarkt. Ook is er een controlegroep. Na elke wandeldag wordt de spierschade en spierpijn gemeten. De resultaten raken alle ouderen, vertelt Hopman. ‘De afname in spiermassa zien we bij iedereen. Bovendien worden mensen steeds ouder. Als we weten welke vorm van eiwitinname het meest bijdraagt aan het behoud van de spiermassa, heeft iedereen daar baat bij. Zowel lopers als niet-lopers.’

Scheeflopen

Elk jaar lopen ze voorbij: wandelaars die, naarmate de 4Daagse vordert, steeds schever gaan lopen. Sommigen van hen hebben dat niet door, en dat roept de vraag op wat de oorzaak van deze scheve houding is. Hopman wil dat dit jaar onderzoeken, samen met collega's van Orthopedie en Neurologie. ‘Een mogelijke verklaring zit in de wervelkolom en spiervermoeidheid. Tegelijkertijd kan je je voorstellen dat mensen dat dan voelen, maar dat is niet altijd het geval. Daarom voeren we ook een aantal neurologische testen uit bij de deelnemers aan ons onderzoek’, aldus Hopman. Zo hoopt ze meer inzicht te krijgen in de oorzaak.

Witte of zwarte kleding

Bij temperaturen boven de 30 graden wil Hopman dit jaar opnieuw onderzoek doen naar de beste kleur kleding tijdens inspanning; wit of zwart. Waarin voelen mensen zich het meest comfortabel? ‘Dit onderzoek voeren we alleen uit bij een hittegolf. Vorig jaar was het maximaal 25 graden. Toen zagen we geen verschil in huid- en lichaamstemperatuur en ervaren hitte tussen wit en zwart. We willen weten of dit anders is als het meer dan 30 graden wordt', aldus Hopman.

In dat geval dragen de deelnemers aan dit onderzoek afwisselend witte en zwarte kleding tijdens de wandeldagen. De onderzoekers meten de effecten op het lichaam, onder meer de huid- en lichaamstemperatuur. Uit eerder 4Daagse-onderzoek bleek dat de lichaamstemperatuur tijdens een wandeldag met ongeveer 1 graad stijgt. Uit het onderzoek moet blijken welke rol kleding hierbij speelt.

Over het 4Daagse-onderzoek

Dit jaar vindt het 16e 4Daagse-onderzoek plaats. Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman staat met haar team in het onderzoekscentrum bij de start- en finishlocatie van de 4Daagse, op de Wedren in Nijmegen. Dit is een greep uit de resultaten van de afgelopen 15 jaar:

  • De eerste wandeldag is fysiek het zwaarst.
  • Tijdens het wandelen stijgt de lichaamstemperatuur met 1 graad Celsius.
  • 20% van de wandelaars drinkt te weinig tijdens een wandeldag.
  • Hartschade treedt op na een wandeldag, deze lijkt voorspellend voor hart- en vaatziekten.
  • Diabetes type 2 patiënten hebben minder medicatie nodig naarmate ze meer trainen voor de 4Daagse.
  • Wandelaars van rond de 80 jaar oud worden 8,2 jaar jonger geschat.
  • 30-40 minuten wandelen per dag draagt bij aan lagere kans op hart- en vaatziekten.
  • Statinegebruikers hebben niet meer spierklachten en spierschade na een wandeldag dan andere wandelaars.
  • Hoe ouder de wandelaar, hoe minder goed de thermoregulatie is.
  • Extra groenten verlaagt de bloeddruk bij wandelaars met een verhoogde bloeddruk.

Op de foto: Maria Hopman.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet