Nieuws Start duurzame sloop westflank van het Radboudumc

22 maart 2023

De komende jaren worden de gebouwen aan de westflank van het Radboudumc (rechts van het nieuwe hoofdgebouw) op duurzame wijze gesloopt. Materiaal wordt hierbij zoveel mogelijk duurzaam hergebruikt. Het vrijgekomen terrein wordt na de sloop ingericht als landschapspark. De sloop gebeurt in fases, te beginnen met het verwijderen van de luifel van de voormalige hoofdingang, afgelopen woensdagavond 22  maart.

De luifel en daarmee het aangezicht van de oude hoofdentree van het Radboudumc is nu weg. Al eerder opende het umc de deuren van het nieuwe hoofdgebouw aan het Geert Grooteplein en kwam er een nieuwe hoofdingang voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Mark Janssen, lid van de Raad van Bestuur, verrichtte woensdagavond, in bijzijn van RvB-lid Carolijn Ploem, het ceremoniële startsignaal van de sloop aan de westflank van het Radboudumc. Dit deed hij door, samen met een kraanmachinist van de Adex Groep, met een hijskraan het deel van de luifel van de voormalige hoofdingang te verwijderen.

Duurzaam hergebruik

De komende jaren worden de gebouwen aan de westflank van het Radboudumc gesloopt. Dit gebeurt duurzaam en circulair. Alle materialen worden gesorteerd en gescheiden afgevoerd. De afgevoerde materialen worden hergebruikt in andere producten, of gaan in z’n geheel over naar een ander project. Zo beperken we verspilling en onnodig gebruik van grondstoffen. Van alle materialen wordt minimaal 97% hergebruikt. Met uitzondering van asbest en chroom-6, dit wordt uiteraard veilig gesaneerd.

De sloop gaat in fases. Daardoor zal het nieuwe hoofdgebouw nog beter zichtbaar worden. Verwachting is dat eind 2026 alle gebouwen aan de westflank gesloopt zijn. Om overlast op en om het terrein van het Radboudumc te beperken is er een verkeersplan opgesteld met strikte afspraken met betrekking tot aan -en afvoertijden en aan- en afvoerroutes.

Landschapspark 

Het vrijgekomen terrein wordt na de sloop ingericht als landschapspark. Dit park is een van de vele tuinen die gezamenlijk de healing gardens van het Radboudumc vormen. De plannen voor deze groene campus zijn gemaakt in nauwe samenwerking met onze landschapsarchitecten en de Radboud Universiteit, passend bij de groenvoorzieningen van Nijmegen. Hiermee bieden we patiënten, studenten en medewerkers de gelegenheid om te genieten van de natuur en even afstand te nemen van de waan van de dag.

Compleet nieuwe campus

Het Radboudumc bouwt aan een compleet nieuwe campus, waarin zorg, onderwijs en onderzoek een plek hebben én met elkaar verbonden zijn. In 2022 is met de opening van het hoofdgebouw de laatste nieuwbouw in gebruik genomen. De komende jaren gaat het Radboudumc verder met slopen, verbouwen en verhuizen; vooral voor de kerntaken onderwijs en onderzoek. Ook hier wordt het principe gehanteerd van less bricks, more bytes & different behavior.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc

19 december 2024

Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.

lees meer

Tweede fase sloop westzijde officieel van start Sloopwerkzaamheden op schema

4 maart 2024

Met een 'knip' in het beton gaven Carolijn Ploem en Mark Janssen van de Raad van Bestuur het startschot voor de tweede fase van de sloop aan de westflank van het ziekenhuis.  

lees meer

Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer

Koning opent nieuw hoofdgebouw Radboudumc

13 september 2022

Donderdag 29 september opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw en de vernieuwde campus van het Radboudumc. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet