Nieuws Radboudumc opent Beleeftuin

22 mei 2023

Op maandag 22 mei opende het Radboudumc officieel de Beleeftuin. De tuin is bedoeld voor medewerkers, patiënten en bezoekers en ligt aan de René Descartesdreef.

Ontspanning

Als Radboudumc vinden we het contact met de natuur voor ontspanning en beleving belangrijk. We halen niet voor niets groen 'naar binnen', maar nodigen waar het kan ook uit om naar buiten te gaan. Dat geldt voor patiënten, maar ook voor medewerkers. Zij worden uitgenodigd om gebruik te maken van de tuin voor overleggen, lunch en voor de ontspanning.

De Beleeftuin, die is aangelegd in samenwerking met Moeztuyn, is onderdeel van onze zogenoemde “healing environment”. Deze 'helende omgeving' bestaat uit verschillende tuinen die bijdragen aan ontspanning voor patiënten en medewerkers.

‘Deze tuinen werken rustgevend en dragen bij aan het welzijn van patiënten en medewerkers,’ aldus Wilmien Heijs, adviseur huisvesting en een van de initiatiefnemers van de Beleeftuin. ‘Zo kun je er lunchen en vergaderen, of gewoon rustig doorheen wandelen en ontspannen.’ Daarnaast biedt de tuin een rijkdom aan verschillende eetbare kruiden, bloemen en planten. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de biodiversiteit op het terrein. Het is dus niet verwonderlijk dat de Beleeftuin werd geopend op de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Wilmien en Mariska vertellen er ook zelf over in de podcast Achter de Schermen.

Participatie door longrevalidanten

De helende tuinen zijn ook bedoeld als ondersteuning van onze zorg. Zo zullen patiënten van de afdeling Longrevalidatie straks helpen in het onderhoud van de Beleeftuin. ‘Het gaat om klusjes als planten water geven, onkruid wieden en snoeien,’ zegt teamleider Longrevalidatie Mariska Klaassen. ‘De tuin is zeer geschikt voor therapie, om te oefenen met ademregulatie, houding en energieverdeling tijdens het tuinieren. Daarnaast is het onderhoud een mooie recreatievoorziening voor patiënten.’

Officiële opening

Tijdens de opening op maandag 22 mei waren Wilmien en Elma Vriezekolk, oprichter van de Moeztuyn, aanwezig om bezoekers meer informatie te geven over de achtergrond van de Beleeftuin en meer te vertellen over de plantjes die erin staan en wat je er precies allemaal mee kunt doen.

 

Collega's krijgen uitleg van Elma (rechts) en Wilmien (3de van rechts)

Groene campus

Diverse oude gebouwen op ons terrein maken plaats voor natuur. We gaan het vrijgekomen terrein omvormen tot een mooie parkachtige omgeving, dat noemen we 'landschapspark', met healing gardens, helende tuinen. De plannen hiervoor zijn in voorbereiding en worden deels al uitgevoerd, zoals de Beleeftuin. Mensen kunnen dan zelf op gevoel kiezen welke tuin op dat moment bij hen past. Elke tuin heeft de bezoeker iets anders te bieden. ‘Met de helende tuinen verplaatsen we de gezondheidszorg (en de zorgprocessen die daar onderdeel van uitmaken) ook een beetje naar buiten’.

Lees hier meer over de groene campus.

Designmanager Iris Hobo vertelt over de gedacht achter de helende omgeving.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Milieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker

17 november 2023

Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten, blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer

Eerste longpatiënten verhuizen van Dekkerswald naar Radboudumc in Nijmegen Kinderpoli RAAcK en het Pijnbehandelcentrum verhuizen begin juli

27 mei 2022 Vrijdag 27 mei zijn de eerste patiënten verhuisd van Dekkerswald naar gebouw P in Nijmegen; de patiënten zijn nu dichterbij de andere zorgafdelingen van het umc. Het is een van de eerste verhuizingen van het umc, dat bouwt aan een duurzame, compactere zorgcampus. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet