Nieuws Radboud Universiteit 100 jaar: 100 Radboudgebaren in Nijmegen 

3 mei 2023

Omdat de Radboud Universiteit dit jaar 100 jaar bestaat, staan er allerlei acties en evenementen op stapel. Onder meer de zogenoemde 100 Radboudgebaren: 100 belangeloze acties voor iedereen, die zijn bedacht en uitgevoerd door studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit. Ook het Radboudumc organiseert vier interessante gebaren.

Op 17 oktober 2023 bestaat de Radboud Universiteit 100 jaar. Van 8 tot en met 14 mei bieden medewerkers en studenten aan Nijmegen 100 Radboudgebaren aan. Vanuit het Radboudumc zijn er vier interessante gebaren te ervaren: een gratis rondleiding door het Museum voor Anatomie en Pathologie, een Virtual Reality-rondreis door de hersenen, een gesprek over eigen leefstijl (locatie Markt Nijmegen), én poetsinstructies voor kinderen (locatie Winkelcentrum Dukenburg).  

Rondleiding in het Museum voor Anatomie en Pathologie Museum

Eén van de parels van de Radboud-campus door de fraaie collecties, de kunstzinnige en verfijnde prepareertechniek en de esthetisch en didactisch ingeklede opstellingen: het Museum voor Anatomie en Pathologie van het Radboudumc in Nijmegen is opgericht in 1967. De vroegste preparaten stammen uit begin jaren 50 van de vorige eeuw. Het museum is het meest recente anatomisch museum in Nederland en is uniek omdat zij haar collecties actief uitbreidt. 
Tijdens de rondleiding zijn er drie verschillende collecties te zien: anatomie, pathologie en teratologie. Deze collecties bestaan bijna geheel uit menselijke preparaten die met de uiterste zorg zijn bewerkt en klaargemaakt voor permanente expositie. Verwonder uzelf tijdens een bezoek aan dit museum. 

Wanneer: zaterdag 13 mei, 10.00-16.00 uur. Elk heel uur starten gratis rondleidingen. 
Voor wie: Het Museum voor Anatomie en Pathologie is toegankelijk voor iedereen. Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar.
Waar: Het Museum voor Anatomie en Pathologie is gevestigd in het Radboudumc. U vindt het museum in het Studiecentrum Medische Wetenschappen op de begane grond, tegenover de hoofdingang van het Radboudumc. Route 101. Geert Grooteplein Noord 21, 6525 EZ Nijmegen.
Meer informatie
Een kijkje in de anatomie van het menselijk lichaam 

Interactieve demo: op reis door de hersenen 

Weet u wat neurotechnologie is? Ontdek ons neurotechnologisch onderzoek en ervaar de nieuwste ontwikkelingen in het verwerken en gebruiken van hersengegevens. 
Hoe het werkt? U kunt onze zogenoemde eXperience Induction Machine (XIM) betreden, een grote box waarbinnen u allerlei projecties ziet. De tool BrainX3 analyseert hier complexe hersengegevens. Ook kunt u in deze box communiceren met een computermodel van de hersenen: u ziet wat er gebeurt als je de hersenen stimuleert. Een mooie ervaring én erg interessant!
Dit gebaar is een initiatief van NeurotechEU en SPECS-lab.com, Donders Centre for Neuroscience, Faculteit Bètawetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit/Donders Institute.

Wanneer: 8 t/m 12 mei 2023
Openingstijden eXperience Induction Machine: 
Voorgeprogrammeerd deel (zonder interactie): 10.00-16.00 uur
Met demonstraties: 10.30-11.00 uur, 11.00-11.30 uur, 14.00-14.30 uur en 14.30-15.00 uur
Voor wie: de eXperience Induction Machine is toegankelijk voor iedereen. In de kubus is elke sessie ruimte voor max. 10 personen.
Waar: Radboudumc, Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 EZ Nijmegen. Na centrale ontvangsthal aan de rechtkant. 

Leefstijl als medicijn: gesprekken op de markt

Leefstijlgerelateerde aandoeningen vormen een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Steeds meer mensen zijn te zwaar, bewegen te weinig, zitten te veel achter een scherm of eten en drinken ongezond. Bij alle chronische aandoeningen speelt leefstijl een belangrijke rol in zowel oorzaak, behandeling als prognose. Uit onderzoek blijkt dat er veel onbekendheid is over de grote rol van leefstijl.
Daarom spreken studenten van de faculteit Medische Wetenschappen (Geneeskunde, Biomedische wetenschappen en Tandheelkunde) winkelend publiek aan en gaan ze in gesprek over leefstijl. Zij brengen aan de hand van enkele kernbegrippen (voeding, beweging, slaap, roken/drinken, ontspanning en relaties/sociaal systeem) in kaart waar voor deze persoon winst te behalen is op het gebied van leefstijl.

Wanneer: maandag 8 mei, van 9.00 tot 14.00 uur
Waar: marktkraam op de Grote Markt (vlakbij de HEMA)
Voor wie: winkelend publiek 
Meer informatie: Leefstijl als medicijn: gezondheidsvoorlichting op de Grote Markt 

Tandenpoetsinstructie: een gezonde mond begint bij jezelf

Een gezonde mond begint al vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt, eerst onder begeleiding van de ouder en later onder begeleiding van de tandprofessional. Hoewel het tandenpoetsen als appeltje-eitje klinkt voor zowel kind als ouder, vergt het behoorlijk wat zorgvuldigheid – méér dan vaak wordt gedacht. 
Een gezonde mond begint bij jezelf, maar ook zeker bij goede instructies. Daarom zullen studenten Tandheelkunde poetsinstructies geven voor jong én oud; de mens is immers nooit te oud om te leren. 

Wanneer: zaterdag 13 mei, van 10.00 tot 14.00 uur
Waar
Winkelcentrum Dukenburg
Voor wie: winkelend publiek 
Meer informatie: Een gezonde mond begint bij jezelf

Meer over 100 Radboudgebaren 
Meer over 100 jaar Radboud Universiteit 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet