De beste oncologische zorg. Voor iedere patiënt in Oost-Nederland. Ongeacht in welk ziekenhuis zij hun zorgtraject gestart zijn. Dat is wat we willen. En dat is nu mogelijk. Dankzij de vorming van het oncologisch netwerk Oost-Nederland. Waarin 9 ziekenhuizen nauw met elkaar samenwerken en hun krachten bundelen. Vandaag op Wereldkankerdag maken wij de naam van ons netwerk bekend.
De oprichting van een groot oncologisch netwerk in het oosten van Nederland is een antwoord op de ontwikkelingen in de zorg. Het aantal patiënten met kanker neemt toe en de diagnostiek, behandeling en nazorg voor deze patiënten worden complexer. Daarbij staan de budgetten ernstig onder druk en worden er steeds hogere kwaliteitseisen gesteld. Daarom gaan Bernhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc, Radiotherapiegroep en het ARTZ Oncologisch netwerk (Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei) samenwerken in een groot oncologisch netwerk in Oost-Nederland. Lees meer over de oprichting van ons netwerk hier.
Wat betekent dit voor de patiënt?
De bundeling van krachten van algemene ziekenhuizen, topklinische ziekenhuizen en een academisch ziekenhuis biedt, naast nog betere patiëntenzorg, meer mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van onderzoek en opleiding. Het streven is om oncologiepatiënten zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te behandelen. In voorkomende situaties kunnen patiënten behandeld worden in het eigen vertrouwde ziekenhuis en voor een specifieke ingreep of behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis in het netwerk worden verwezen. Door deze regionale samenwerking krijgen de partnerziekenhuizen nog meer toegang tot elkaars expertise, kennis en ervaring. Hierdoor krijgen patiënten in Oost-Nederland de best mogelijke zorg zoveel mogelijk dicht bij huis en zijn patiënten ervan verzekerd dat ze overal zorg van dezelfde kwaliteit krijgen.
De drie speerpunten van het netwerk
Het netwerk richt zich op drie speerpunten: regionaal partnership, vooroplopen in innovaties en waardegedreven zorg. Daarbinnen zijn verschillende doelen, zoals regionale multidisciplinaire patiëntbesprekingen, het meten en publiceren van kwaliteitscijfers en samen beslissen door patiënt en specialist. Eén van de eerste doelen om mee aan de slag te gaan is het afstemmen van behandeltrajecten voor de hele regio. Komt een patiënt in één van de ziekenhuizen voor een bepaald type kanker, dan is de aanpak en behandeling hiervan in alle ziekenhuizen hetzelfde. Deze bundeling van expertise en ervaring zal, samen met innovaties van de oncologische zorg, gaan leiden tot meer waardegedreven zorg in de regio Oost-Nederland.
Meer informatie over het netwerk is te vinden op Regionale oncologienetwerken Oost-Nederland
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Radboudumc Centrum voor Oncologie Nieuws homepage Patientenzorg en Nieuws en verhalen
Meer informatie
Meer nieuws
De Week van Zeldzame Kankers Extra aandacht voor de ziekte én de patiënt
8 maart 2023Hoe belangrijk aandacht is voor patiënten en hun naasten bij zeldzame kankersoorten vertelt vertelt Danielle, partner van de inmiddels overleden Paul.
lees meerKoninklijke onderscheiding voor prof. dr. Carla van Herpen Officier in de Orde van Oranje-Nassau
4 februari 2023Prof.dr. Carla van Herpen ontving een koninklijke onderscheiding tijdens een Gamechanger-event van het Radboud Oncologie Fonds uit handen van burgemeester Hubert Bruls. Zij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
lees meerNieuwe methode om eierstokkanker te voorkómen verhoogt kwaliteit van leven
7 juni 2021 Onderzoekers van het Radboudumc hebben aangetoond dat de kwaliteit van leven beter is bij vrouwen met een BRCA1 of BRCA2 mutatie beter is na een eileiderverwijdering met uitgestelde eierstokverwijdering om eierstokkanker te voorkómen. lees meerAI-analyse van genen, weefsels en beelden moet pancreaskanker beter behandelbaar maken PANCAIM wil diagnose, prognose en behandeling van pancreaskanker aanzienlijk verbeteren
5 maart 2021 Het Europese PANCAIM consortium, gecoördineerd door het Radboudumc, gaat AI gebruiken om nieuwe kennis te genereren uit bestaande genetische, pathologische en radiologische informatie van duizenden patiënten. lees meer‘Onbegrijpelijk, Gezondheidsraad wil geen landelijke MRI-screening’
17 december 2020‘Dat mag je vrouwen met dicht borstklierweefsel niet ontzeggen’, zegt Claudia Soede, werkzaam in het Radboudumc. Ze kreeg borstkanker en denkt mee om de zorg voor andere patiënten te verbeteren.
lees meer