De leerlijn voor studenten van de medische faculteit van het Radboudumc waarin zij leren hun welzijn en vitaliteit positief te beïnvloeden, is genomineerd voor de Nederlandse Onderwijspremie. Dit is de hoogste onderscheiding binnen het mbo-, hbo- en academisch onderwijs. Op 29 juni wordt de prijs uitgereikt. Afhankelijk van de uiteindelijke plek gaat het om een bedrag van 500.000, 800.000 of 1,2 miljoen euro.
Investeren in studentenwelzijn loont!, een proactieve longitudinale leerlijn gericht op welzijn en vitaliteit geeft studenten handvatten hun welzijn duurzaam te vergroten. Heel veel jonge mensen hebben last van stress-gerelateerde klachten en burn-out. Dit zorgt voor uitval en veel persoonlijk leed. Ook bij studenten van onze medische faculteit. Om deze klachten te verminderen en het welzijn van onze studenten te verbeteren is in het curriculum een vernieuwend en doorlopend onderwijsprogramma opgezet voor alle studenten. Elk los programmaonderdeel is op zichzelf nuttig en geeft de student concrete handvatten en inzichten. Het onderwijsprogramma als samenhangend geheel reikt aan de studenten bouwstenen aan waarmee ze hun welzijn duurzaam positief kunnen beïnvloeden.
Nominaties
Vandaag (8 mei) is bekendgemaakt dat deze leerlijn is genomineerd voor de Nederlandse Onderwijspremie. In totaal ontvangen negen onderwijsteams van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten op 29 juni 2023 de premie tijdens het ComeniusFestival. Minister Dijkgraaf onthult dan wie er op de eerste, tweede en derde plek staan en reikt de premies uit.
Hoogste onderscheiding in onderwijs
De Nederlandse Onderwijspremie is de hoogste onderscheiding in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. De premie wordt uitgereikt aan onderwijsteams ter waardering van, en als impuls voor, onderwijsvernieuwing en -verbetering van het mbo, hbo en wo. De premie wordt jaarlijks toegekend aan onderwijsteams die de afgelopen vier jaar een onderwijsinitiatief hebben ontwikkeld. Dit jaar wordt voor de eerste keer de premie ook uitgereikt aan onderwijsteams in het mbo.
Bij de Nederlandse Onderwijspremie is er in totaal 7,5 miljoen euro te verdelen over drie teams uit het middelbaar beroepsonderwijs (2,5 miljoen euro), drie teams uit het hoger beroepsonderwijs (2,5 miljoen euro) en drie teams uit het wetenschappelijk onderwijs (2,5 miljoen euro). De drie teams per sector ontvangen respectievelijk 1,2 miljoen euro, 800.000 euro of 500.000 euro. De inzendingen zijn beoordeeld door een commissie voor de voordrachten uit het mbo en een commissie voor de voordrachten uit het hbo en wo. De organisatie rondom de Nederlandse Onderwijspremie is in handen van het NRO. De middelen worden beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Nominatievideo
In de onderstaande video vertellen Marjolein van de Pol, opleidingsdirecteur Geneeskunde, en Robert Hauptmeijer en Leah Jacobs, masterstudenten van respectievelijk Biomedical Sciences en Geneeskunde, over het project Investeren in studentenwelzijn loont!.


Lees het volledige bericht met de nominaties op de website van de Nederlandse Onderwijspremie.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.