Nieuws Koninklijke onderscheidingen voor negen Radboudianen

26 april 2023

Ook dit jaar ontving een aantal medewerkers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit een koninklijke onderscheiding. Zij ontvingen op woensdag 26 april een koninklijke onderscheiding vanwege hun uitzonderlijke wetenschappelijke en/of maatschappelijke verdiensten uit handen van o.a. burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

De gelukkigen van het Radboudumc zijn:

  • Jos Draaisma, kinderarts Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • Mihai Netea, hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde en hoofd sectie experimentele interne geneeskunde, Faculteit der Medische Wetenschappen: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
  • Hennie Nillesen, assistent hoofd afdeling Communicatie: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • Bas van Vlijmen, apotheker: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 

De Orde van Oranje-Nassau is gekoppeld aan bijzondere verdiensten voor de samenleving.
De onderscheiding Orde van de Nederlandse Leeuw wordt verleend voor verdiensten op het gebied van wetenschap en kunsten.

Jos Draaisma, kinderarts Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Jos Draaisma werkt sinds 1986 in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Naast zijn werk als kinderarts, is Jos Draaisma zeer actief in onderzoek en onderwijs, én heeft hij ook ruim zijn sporen verdiend in vele ontwikkelingen in de kindergeneeskunde. Daarnaast is hij ook als vrijwilliger heel actief in het reguliere onderwijs. Maar bovenal is Jos een graag geziene collega, een prettige persoon die altijd openstaat om kinderen en ouders, collega’s, studenten, arts-assistenten, verpleegkundigen en al die anderen werkzaam in ons umc en daarbuiten op enthousiaste, warme en creatieve wijze te helpen en te stimuleren.

Zorg

Hoewel opgeleid tot kindercardioloog, werkt Jos Draaisma sinds 2002 als academisch algemeen kinderarts in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Zijn kennis over vele ziekten en aandoeningen bij kinderen reikt ver, maar hij heeft specifiek veel kennis over erfelijke en aangeboren aandoeningen. Zijn speciale aandachtsgebieden zijn Noonan-syndroom, spectrumaandoeningen en kinderen met ernstige meervoudige beperkingen. Jos Draaisma staat aan de wieg van de sectie Erfelijke en Aangeboren Aandoeningen binnen de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde. 

Naast deze kennis heeft hij beroepsmatig een zeer groot netwerk. Vele collega’s in het Radboudumc en in het Amalia kinderziekenhuis, in onze academische regio, én daarbuiten, weten Jos te vinden voor advies om een kind de juiste diagnose en behandeling te kunnen geven.

Hij gaat daarbij zeer ver in het leveren en inrichten van de zorg voor het kind en de ouders: altijd passende zorg, al ver voordat dat begrip in de zorg leidend werd. En altijd in het belang van kind en ouders, ook buiten de muren van ons kinderziekenhuis. Landelijke erkenning voor zijn kwaliteiten als kinderarts kreeg hij vijf maal: tussen 2008 en 2013 werd hij eenmaal tweede en viermaal eerste bij de Landelijke Mednet Toparts van het jaar-verkiezing.

Onderwijs

Jos Draaisma is ook een begenadigd docent, met aanstekelijke energie en enthousiasme. Binnen het Radboudumc heeft hij vele functies vervuld binnen het onderwijs aan studenten, artsen, verpleegkundige en paramedici. Landelijk was hij rond de eeuwwisseling de mede-initiator van de Advanced Pediatric Life Support-cursussen in Nederland. Deze driedaagse scholing in de opvang en stabilisatie van acuut zieke en vitaal bedreigde kinderen, dient tegenwoordig iedere kinderarts in Nederland elke paar jaren te volgen.

Als opleider vindt Jos dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Hij deelt graag zijn brede kennis, is altijd zeer benaderbaar én bekwaam in het geven en ontvangen van feedback. 

Ook landelijk heeft hij de opleiding tot kinderarts blijvend veranderd: hij wist als eerste de opleiding los te koppelen van de bedrijfsvoering, en heeft hiermee gerealiseerd dat arts-assistenten Kindergeneeskunde meer ruimte kregen voor verdieping en verbreding. Daarbij heeft hij in de opleiding profielen ingevoerd waardoor arts-assistenten zich niet alleen bekwamen in het vak zelf, maar ook een profiel kiezen, zoals wetenschap, onderwijs, ethiek of management. Deze ontwikkelingen zijn niet onopgemerkt gebleven en zijn door andere umc’s en opleidingen overgenomen. Niet voor niets won hij veelvuldig de titel ‘beste opleider’. Binnen het Radboudumc heeft Jos een grote en regelmatig essentiële rol gespeeld bij het ontwikkelen en implementeren van het nieuwe curriculum in het Radboudumc en de afdeling Kindergeneeskunde in het bijzonder. 

Onderzoek en organisatie

Ook in de wetenschap heeft Jos Draaisma zich niet onbetuigd gelaten. Het thema van zijn proefschrift was de evaluatie van klinische traumazorg in Nederland en daarmee legde hij de basis voor de ontwikkeling van de huidige traumacentra in Nederland. Vervolgens schreef hij in de afgelopen 40 jaar meer dan honderd wetenschappelijke publicaties over een diversiteit aan onderwerpen. Lokaal, nationaal en internationaal was en is hij onverminderd actief in tientallen commissies met betrekking tot (kinder)geneeskunde, (jeugd)zorg, training en opleiding. Binnen de Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde is hij jarenlang een van de steunpilaren geweest.

Als bestuur en medewerkers van het Radboudumc en het Amalia kinderziekenhuis zijn wij blij voor Jos en feliciteren hem met deze welverdiende koninklijke onderscheiding.

 

Mihai Netea, hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde en hoofd sectie Experimentele interne geneeskunde: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Mihai Netea is geboren in Roemenië en opgeleid aan de Universiteit van Cluj-Napoca en het Radboudumc. In het Radboudumc is hij sinds 2007 hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde. Naast zijn positie in het Radboudumc bekleedt hij een groot aantal nevenfuncties bij universiteiten in verschillende landen, alle binnen het vakgebied immunologie. Mihai Netea is een gerenommeerd klinisch onderzoeker op het gebied van infecties, afweer tegen micro-organismen en ontstekingen. 

Ontdekking

Mihai Netea heeft aan de basis gestaan van verbeteringen van diverse vaccins, waaronder vaccinaties tegen COVID-19. Grote verdienste van hem is onder meer het aantonen van de zogenoemde ‘getrainde aangeboren immuniteit’ (Trained Immunity - TI) bij de mens. Hij heeft in 2011 voor een paradigmawisseling in de immunologie gezorgd toen hij ontdekte dat ons aangeboren afweersysteem getraind kan worden om onder andere infecties te bestrijden door een immunologisch geheugen op te bouwen. 

In de afgelopen 10 jaar heeft Mihai Netea met zijn collega’s kunnen aantonen dat getrainde immuniteit niet alleen belangrijk is bij infectieziekten en voor de effectiviteit van vaccins, maar ook bij een groot aantal andere ziekten zoals atherosclerose, jicht, obesitas, ontstekingsziekten en kanker. Hiermee heeft Mihai een enorme impact gehad op onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs.

Eerder maakte Mihai Netea al naam door afweer tegen belangrijke ziekteverwekkers, zoals de schimmel Candida albicans en Candida auris, te doorgronden.

Wetenschappelijke verdieping

Mihai Netea toonde in een reeks artikelen overtuigend aan dat microben en microbiële componenten (zoals BCG en b-glucaan) TI kunnen induceren. Ook heeft hij opgehelderd welke intracellulaire signaalwegen hierbij betrokken zijn en, wat nog belangrijker is, dat epigenetische herprogrammering van met name monocyten en macrofagen verantwoordelijk is voor het verschijnsel. 
Onlangs heeft Netea aangetoond dat door de inductie van TI, met behulp van nanotherapeutics, kanker bestreden kan worden en immunotherapie met check-point remmers kan versterken. 

Al met al is Mihai Netea de leidende wetenschapper in Nederland in grote klinische trials om de beschermende effecten van BCG tegen SARS-Cov-2 infectie te onderzoeken. Daarnaast heeft hij vaccinatieproeven opgezet in Griekenland en recent ook in Brazilië. 

Erkenning

Het zal niet verbazen dat Mihai Netea over de jaren een indrukwekkende lijst van fondsen en subsidies voor onderzoek heeft weten te genereren. Zoals de ERC Consolidator Grant for Systems Biology of Fungal Infections (1.5 miljoen euro), de Spinoza Prize for research on trained innate immunity (2.500.000 euro), de 2000-HIV project ViiV Healthcare on ‘Systems biology of HIV' (15.400.000 euro).
In 2019 kreeg Mihai Netea twee grote Europese H2020-subsidies voor Host-Directed Therapy Sepsis en Mycology voor klinische proof-of-concept-trials in patiënten. 
Ook heeft hij meer dan 1000 publicaties op zijn naam staan.

Mihai Netea behoort tot de groep van meest geciteerde onderzoekers op het gebied van de immunologie en tot de top 1% meest geciteerde auteurs ter wereld (Immunologie) in de jaren 2018-2020. Naast de diverse prijzen en patenten is hij betrokken bij verschillende start-ups (o.a. TTxD en Biotrip).

Stimulering (jonge) onderzoekers

In het laboratorium Experimentele interne geneeskunde werkt Mihai Netea op dit moment samen met 24 promovendi, 8 post-docs en 7 analisten van over de hele wereld. Netea onderhoudt een indrukwekkend netwerk van zeer productieve samenwerkingsverbanden.

Het bestuur en de medewerkers van het Radboudumc feliciteren Mihai met deze welverdiende koninklijke onderscheiding.


Hennie Nillesen, assistent hoofd afdeling Communicatie: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hennie Nillesen, assistent hoofd afdeling Communicatie, ontving een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen. 

Hennie zet zich als vrijwilliger al jaren in. Onder ander vervulde zij jarenlang (1992-2015) verschillende functies in voor ZijActief afdeling Bergen. In 2012 werd ze penningmeester voor ZijActief Limburg, het grootste vrouwennetwerk van Limburg dat zich inzet voor het ontwikkelen van talenten.
Daarnaast is Hennie sinds 1997 actief in de politiek. Voor het CDA vervulde ze verschillende lokale functies en later maakte ze de stap naar de landelijke politiek als bestuurslid van het CDA Vrouwenberaad. Ondertussen bleef ze politiek actief voor het CDA in de gemeente Bergen als raadslid van 2011 tot 2022. Van 2015 tot 2019 wat ze ook statenlid in de Provincie Limburg. 

Vanwege buitengewone maatschappelijk inzet als vrijwilliger in organisaties werd Hennie benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Het bestuur en de medewerkers van het Radboudumc feliciteren Hennie met deze welverdiende koninklijke onderscheiding.

Bas van Vlijmen, apotheker, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Uit handen van burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van de gemeente Oss heeft ook apotheker Bas van Vlijmen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Bas van Vlijmen heeft een lange lijst van verdiensten. Hij is actief lid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Verder vervulde hij meerdere bestuurlijke en operationele functies bij de Reddingsbrigade Oss (RBO) en Nederland (KNBRD).
Ook is hij secretaris en algemeen bestuurslid van Verenging van gebruikers Golfbad Oss en secretaris van Stichting Volksuniversiteit Oss. Bas van Vlijmen is ook lid van het Sport Expertise Centrum (SEC), (vice-)president en lid van de Lionsclub Oss en lid van de activiteitencommissie van Muziekvereniging Hartog.

Het bestuur en de medewerkers van het Radboudumc feliciteren Bas met deze welverdiende koninklijke onderscheiding.

De gelukkigen bij de Radboud Universiteit zijn:

  • Yvonne Benschop, hoogleraar Bedrijfskunde, in het bijzonder organizational behaviour, Faculteit der Managementwetenschappen: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
  • Marijke van Beurden, docent Orthopedagogiek, Faculteit der Sociale Wetenschappen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • Anna Bosman, hoogleraar Orthopedagogiek, Faculteit der Sociale Wetenschappen: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • Onno Crasborn, hoogleraar Nederlandse gebarentaal, Faculteit der Letteren: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
  • Arno Kentgens, hoogleraar Vaste stof-NMR-spectroscopie, Faculteit der Natuurkundewetenschappen, Wiskunde en Informatica: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
  • Renate Loll, hoogleraar Theory of fundamental Interactions beyond the standard Model, Faculteit der Natuurkundewetenschappen, Wiskunde en Informatica: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Hier leest u het bericht van de Radboud Universiteit met meer informatie over de gedecoreerden van de Radboud Universiteit.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet