Nieuws Jeroen Boogaarts benoemd tot hoogleraar Open en endovasculaire neurochirurgie

2 juni 2023

Jeroen Boogaarts is benoemd tot hoogleraar Open en endovasculaire neurochirurgie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op verschillende behandelingen van een specifieke vorm van een hersenbloeding, het aneurysma. Op vrijdag 2 juni houdt hij zijn inaugurele rede aan de Radboud Universiteit. 

Jeroen Boogaarts, als neurochirurg verbonden aan het Radboudumc, opereert patiënten met verschillende typen hersenbloedingen. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van aneurysma’s. Een aneurysma is een zwakke plek in een slagader. De wand van het bloedvat is hier dunner, waardoor een uitstulping ontstaat. Deze kan uiteindelijk scheuren, met een bloeding tussen schedel en hersenen tot gevolg, een subarachnoïdale bloeding. 

Boogaarts: ‘In het verleden behandelden we aneurysma’s over het algemeen met een open operatie, waarbij we de schedel openden om het aneurysma af te sluiten. Maar de afgelopen tien jaar heeft er een verschuiving plaatsgevonden, naar een endovasculaire ingreep. Bij deze behandeling krijgt de patiënt een katheter via de lies of pols en wordt op die manier een aneurysma afgesloten.’ Boogaarts doet, net als drie van zijn collega’s, beide type ingrepen, wat niet vaak voorkomt. Het maakt hem tot een arts die een patiënt met aneurysma op verschillende wijzen kan behandelen. 

Ingreep via lies of pols

Het voordeel van een endovasculaire ingreep is dat het minder belastend is voor patiënten, legt Boogaarts uit. ‘Bij een katheterisatie hoeft de schedel niet open.’ Een behandeling via katheterisatie kan op twee manieren. Allereerst met behulp van draadjes, zogenaamde coils die via de lies naar het aneurysma worden gebracht, en die gezamenlijk het aneurysma afsluiten. Een tweede manier via de katheter is met een soort parapluutje dat op de goede plek wordt uitgeklapt en zo het aneurysma afsluit. Zo stolt het bloed. 

Boogaarts onderzoekt deze ingrepen: ‘Wat we eigenlijk niet goed weten, is hoe duurzaam die behandeling van nieuwe technieken zijn die via katheterisaties verricht worden. Bij een open ingreep plaatsen we een soort clip op het aneurysma. Dan blijft het in de regel altijd dicht. Maar bij een ingreep via de lies zien we bij een klein percentage dat het aneurysma zich na verloop van tijd toch weer gaat vullen. Deze patiënten moeten dan opnieuw behandeld worden. Als dat bij wijze van spreken elke drie jaar gebeurt, is dat ook enorm belastend.’

Voor de nieuwste technieken is onvoldoende vastgesteld of dit een goed alternatief is. Daarom gaat Boogaarts de komende jaren in kaart brengen wat de resultaten van deze technieken in Nederland zijn. ‘Deze registratie dient hopelijk als basis voor een klinische studie waarbij we kunnen vergelijken welke ingreep voor welke patiënt en welk aneurysma het beste is.’

Vertraagde schade

Het tweede deel van zijn onderzoek is gericht op vertraagde schade die bij een deel van de patiënten ongeveer een week na de ingreep optreedt. Boogaarts: ‘Het komt voor dat patiënten redelijk goed binnenkomen, maar dat ze na een week ongeveer achteruit gaan. We snappen niet goed hoe dit kan gebeuren, en we hebben dus ook geen middel om dit te voorkomen. Dat is uitermate frustrerend.’ Het vermoeden is dat er bij de afbraak van het bloed uit het aneurysma stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de hersenen. Boogaarts wil achterhalen of medicatie deze processen kunnen  tegengaan. 

Boogaarts roemt de samenwerking met zijn collega’s zowel in het Radboudumc, op de afdelingen neurologie en radiologie, als erbuiten. ‘Met name met Maastricht UMC+ is er binnen de Academische Alliantie een krachtige samenwerking. Deze willen we verder versterken, het is goed dat we gebruik maken van elkaars expertise.’ 

Loopbaan

Jeroen Boogaarts studeerde hij Geneeskunde, aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2001 is hij verbonden aan het Radboudumc, waar hij zich specialiseerde in de neurochirurgie. Daarnaast behaalde hij een master klinische epidemiologie aan het NIHES. Hij promoveerde in 2016 op onderzoek naar de kwaliteit van zorg bij het aneurysma (titel proefschrift: Quality of Care for Aneurysmal Subarachnoid hemorrhage; From theoretical considerations to practical implementations). Sinds 2019 is hij voorzitter van de Stichting Kwaliteitsbevordering Neurochirurgie en voorzitter van het Nederlands Neurovasculair Genootschap.

Jeroen Boogaarts is per 1 juli 2022 voor vijf jaar benoemd tot hoogleraar “Open en endovasculaire neurochirurgie”. Op vrijdag 2 juni om 15.45 uur houdt hij zijn inaugurele rede “Stapsgewijs beter”. Voorafgaand aan de oratie is die dag het symposium “Treatment challenges & future innovations in neurovascular diseases” met verschillende nationale en internationale sprekers.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet